Fоtо: FIBA

Latvijas basketbola izlase šobrīd lauž stereotipus par šo sporta veidu savā valstī, jo līdz šim pastāvēja uzskats, ka latvieši nevar spēlēt aizsardzībā, nevar spēlēt ar atdevi un nevar parādīt personību mača izskaņā. Tas šobrīd tiek mainīts, pēcspēles preses konferencē sacīja galvenais treneris Luka Banki.

Latvijas basketbolisti svētdien Džakartā H grupas otrajā mačā sensacionāli ar 88:86 uzvarēja Franciju un garantēja vietu otrajā posmā jeb labāko 16 izlašu pulkā. Tikmēr olimpiskajiem vicečempioniem francūžiem pēc divām neveiksmēm nav izdevies kvalificēties izkļūt no grupas.

"Ir grūti komentēt šādu spēli. Vienkārši "wow" bija mana pirmā sajūta pēc spēles beigām. Tad es sapratu, ko mēs esam izdarījuši. Tas bija apbrīnojams cīņasspars visu 40 minūšu laikā. Mēs turpinājām sekot līdzi savam plānam un paveicām lielisku darbu," teica Banki.

Banki atskatījās nesenā vēsturē, kad viņš kļuva par valstsvienības galveno treneri. Viņš saskārās ar vairākiem uzskatiem par Latvijas basketbolu, taču visi komandā iesaistītie vēlējās to mainīt.

"Neaizmirstam, ka kopš manas ierašanās misija ir lauzt dažādus stereotipus par Latvijas basketbolu. Tie bija, ka latvieši nevar spēlēt aizsardzībā, nevar spēlēt ar atdevi, nevar parādīt personību mača izskaņā. Uz mūsu pleciem bija šis pērtiķis. Bet no pirmās dienas es jutu, ka visiem ir vēlme lauzt šos stereotipus," stāstīja treneris. "Šodienu uzskatīsim par soli, lai mēs varētu uzcelt jaunu identitāti. Vajadzīga pieredze. Šis vakars viņus padarīs par labākiem komandas biedriem, par labākiem cilvēkiem."

Galvenais treneris sacīja, ka spēlētājiem vajadzēs laiku, lai sagaršotu šo uzvaru, lai novērtētu šo panākumu.

"Mēs kā komanda paveicām lielisku darbu. Artūrs Žagars un Kristers Zoriks gandrīz ir izlases debitanti. Visi Pasaules kausā ir debitanti, bet tie divi puiši iegūst pieredzi valstsvienībā. Viņiem ir jāizmanto šī iespēja. Šovakar viņi mani iepriecināja, jo viņi spēlei piegāja ar personību. Mēs cienījām savus pretiniekus, mums bija skaidra ideja par komandu, pret kuru mēs spēlēsim. Mēs cienām šādu spēli un šādu pretinieku. Mēs spēlējam ar personību, ar iniciatīvu, ar drosmi. Šī komanda iederas šajā līmenī. Komanda joprojām ir jauna," treneris turpināja.

"Es domāju par Artūru un Rodionu Kurucu, Artūru Strautiņu – šīs paaudzes spēlētājiem, kuri padarīja lielisku darbu. Ja paskatās statistiku, tad nevar noticēt, ka spēlētājs, kurš nospēlēja 30 minūtes un guva divus punktus, visticamāk, ir panākuma atslēga," par Artūra Kuruca lomu teica Banki. "Es ceru, ka šī pieredze dos impulsu mūsu basketbolam."

Latvijas basketbolisti nākamo spēli aizvadīs otrdien, kad H grupas līderu duelī spēkosies ar Kanādu.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !