Foto: F64

Latvijas basketbola izlase par savu cīņassparu Pasaules kausa izcīņas H apakšgrupas līderu duelī pret Kanādu ir pelnījusi aplausus, sacīja galvenais treneris Luka Banki, kurš gan bija neapmierināts ar tiesnešu darbu, izvirzot dažādus kritērijus komandām.

Jau vēstīts, ka Latvijas basketbolisti ar rezultātu 75:101 piekāpās Kanādas izlasei un ierindojās H apakšgrupas otrajā vietā. Pasaules kausa izcīņas grupu turnīra otrajā kārtā latviešiem, visticamāk, priekšā būs cīņas ar Spāniju un Brazīliju, kurām vēl jāaizvada noslēdzošie dueļi G apakšgrupā.

"Pirmkārt vēlos apsveikt savus pretiniekus, jo viņi nospēlēja ļoti solīdu spēli. To pierāda skaitļi, jo tas bija ekselents sniegums. Viņi ļoti labi uzbruka no distances," pēcspēles preses konferencē teica Banki. "Par mūsu spēli esmu ļoti lepns. Mēs bijām koncentrējušies, bija enerģija un vēlme spēlēt sava stila basketbolu. Spēles laikā ir grūti izturēt šādu fizikalitāti un pretinieka līmeni. Latvijas izlase ir pelnījusi aplausus."

Banki priecājās, ka Latvijas izlasei izdevās piespiest Kanādu spēlēt augstā līmenī. "Mēs bijām vadībā 19 minūtes, kas mani dara ļoti lepnu. Mēs spēlējām solīdi," viņš turpināja. "Mēs spēlējām ar personību. Pat trešās ceturtdaļas sākumā bija mazs lūzums spēlē, bet pēc minūtes pārtraukuma mēs atgriezāmies cīņā. Mums jāspēlē perfekti, kad cīnāmies pret tādu komandu kā Kanāda. Es ceru, ka mēs parādīsim šādu efektivitāti un cīņassparu arī pret Spāniju un Brazīliju, jo pretinieku līmenis [šodien] bija ļoti augsts."

Otrās ceturtdaļas izskaņā galvenais treneris Banki nopelnīja tehnisko piezīmi. Viņš diezgan detalizēti pastāstīja, kāpēc viņš šajā epizodē bija sašutis.

"Tehniskā piezīme bija daļa no spēles. Manas sajūtas bija, ka nebija vienādi kritēriji, vērtējot spēlētāju kontaktu. Mēs atbraucām spēlēt pret Kanādu, spēli tiesā trīs tiesneši no Amerikas. Neizklausās godīgi. Nevajag skatīties uz vārdiem, kas uzrakstīti uz muguras. Artūrs Žagars pelnījis tādu pašu cieņu kā Šejs Gildžess-Aleksandrs. Šeit nav runa par popularitāti un vecumu. Tāpēc sarunas ar tiesnešiem kļuva saspringtas," vaļsirdīgi klāstīja Banki. "Ja runājam par tehniskās piezīmes kritērijiem, tad pretinieku komandas treneris arī bija pelnījis dažas. Vienā brīdī viņš bija laukuma centrā. Šķiet, ka FIBA noteikumi strādā vieniem, bet ne otriem. Mums pirms mača liek stāvēt perpendikulāri laukumam, bet viņi stāv paralēli. Vienā pusē kontakts ir legāls, otrā – nē. Tehniskā piezīme bija tiesneses lēmums. Es vaicāju pēc vienādiem kritērijiem."

Banki arī stāstīja, ka spēlētāji turnīra laikā izjūt sagurumu. Spēle pret Franciju esot prasījusi gan fizisko, gan mentālo enerģiju. "Spēlēt katru dienu pret šādām komandām paņem daudz enerģijas. Tāpēc arī metienu precizitāte kritās. Es ļoti ceru, ka mums būs laiks atgūties pirms nākamās kārtas. Lieliski, ka nākamās spēles būt pret tādām komandām kā Spānija un Brazīlija," viņš stāstīja.

Anžejs Pasečņiks šajā mačā laukumā neizgāja, jo treneris pieņēma šādu lēmumu taktisko iemeslu dēl, savukārt Žagara salīdzinoši pieticīgo sniegumu otrajā puslaikā viņš skaidroja ar to, ka viņš bija kanādiešu mērķis aizsardzībā. Tāpat viņš arī esot pietaupījis spēkus. "Viņš bija labs, gluži kā viņa komandas biedri. Ir normāli, ka taupa enerģiju, ņemot vērā viņa ķermeni, viņa vecumu, viņa fizisko formu," teica Banki.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!