Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase piektdien, 1. septembrī, spēra platu soli pretī Pasaules kausa ceturtdaļfinālam, otrā posma pirmajā spēlē sensacionāli ar 74:69 (17:16, 12:16, 18:26, 27:11) pieveicot pašreizējo planētas spēcīgāko komandu - Pasaules kausa ieguvēju un Eiropas čempioni Spāniju.

Šī bija pirmā reize kopš Latvijas neatkarības atgūšanas, kad nacionālā basketbola izlase Eiropas vai pasaules čempionātu finālturnīros uzvarējusi Spānijas valstsvienību.

Latvija ar šo uzvaru turpina reālu cīņu par dalību ceturtdaļfinālā un tiešo ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm, ko nodrošinās Eiropas divas labākās valstsvienības. Latvijai grupu turnīra pēdējā spēlē svētdien 3. septembrī pulksten 12:45 jātiekas ar Brazīliju, bet arī uzvara 100% nenodrošinās iekļūšanu ceturtdaļfinālā - Latvijai jācer, ka teicami spēlējošā Kanāda nepaklups cīņā ar Spāniju.

Mūsu komandas rindās teicamu spēli aizvadīja Rodions Kurucs, kuram 13 punkti, astoņas atlēkušās bumbas, divas rezultatīvas piespēles, trīs pārtvertas bumbas un pats galvenais – teicama spēle aizsardzībā visas spēles garumā. 16 punkti, tostarp ļoti svarīgs tālmetiens, Dāvja Bertāna kontā.

Spēli ļoti labi iesāka Artūrs Žagars, kuram divi efektīgi caurgājieni un labas piespēles. Pārliecinoši darbojās arī Rolands Šmits. Latvija ļoti daudz uzbrukumus noslēdza groza tuvumā, nepaļaujoties uz tālmetieniem. Līdzīgā manierē spēlēja arī Spānija, groza apakšā bumbu mēģinot nogādāt brāļiem Ernangomesiem.

Spēles pirmās desmit minūtes kopumā bija ļoti saraustītas – abas komandas bieži pārkāpa noteikumus un izpildīja daudz soda metienu. Pirmo ceturtdaļu mūsu basketbolisti noslēdza ar viena punkta pārsvaru – 17:16.

Otrā ceturtdaļu daudz labāk iesāka Latvija, trāpot savus pirmos divus tālmetienus un lieliski darbojoties arī aizsardzībā. Spānija otrās ceturtdaļas pirmajās sešās minūtēs spēja gūt tikai divus punktus un regulāri pieļāva kļūdas.

Tomēr otrā ceturkšņa beigas daudz labāk padevās spāņiem, kuri veica 9-0 izrāvienu. Latvija uz to atbildēja ar četriem punktiem pēc kārtas, taču arī Spānija nepalika tukšā un pēc teicamas saspēles realizēja vēl vienu tālmetienu. Latvijai pirmā puslaika beigās nepadevās vairāki uzbrukumi un bieži tika pieļautas kļūdas. Pārtraukumā abas komandas devās, Spānijai esot priekšā 29:32.

Latvija lieliski iesāka otro puslaiku, veicot 8-0 izrāvienu un izvirzoties vadībā ar piecu punktu pārsvaru. Taču Spāniju neveiksmīgais ceturtdaļas sākums pārāk neietekmēja – pasaules čempioni ar augstu precizitāti realizēja savus tālmetienus un turējās līdzi mūsu basketbolistiem.

Trešās ceturtdaļas otrajā pusē Latvijas izlases spēles kvalitāte būtiski pazeminājās – ļoti daudz kļūdas uzbrukumā, kā arī nesaprašanās aizsardzībā noveda pie liela Spānijas izrāviena un pirms pēdējām desmit minūtēm spāņiem jau bija drošs pārsvars – 47:58. Latvija trešajā ceturtdaļā pieļāva septiņas kļūdas.

Ceturto ceturtdaļu ļoti labi iesāka Andrejs Gražulis, kurš guvis piecus punktus pēc kārtas. Latvija lieliski spēlēja aizsardzībā un samazināja rezultāta starpību līdz 55:59.

Lūzumu spēlē panāca Kristers Zoriks, kurš iemeta divus tālmetienus pēc kārtas un izlīdzināja rezultātu 61:61. Turpmākās minūtes pagāja sīvā un līdzīgā cīņā. Pie rezultāta 65:65 Dāvis Bertāns realizēja tālmetienu. Tam sekoja vairākas teicamas Latvijas darbības aizsardzībā, bet Rodions Kurucs pēc caurgājiena panāca "+5" mūsu labā.
Spānijai mača beigās nācās apzināti pārkāpt noteikumus, un Latvija izšķirošos soda metienus izpildīja precīzi, svinot uzvaru ar rezultātu 74:69.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!