Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase svētdien, 3. septembrī, Džakartā paveica šķietami neticamo un iekļuva Pasaules kausa ceturtdaļfinālā, izšķirošajā mačā ar 104:84 (22:20, 23:22, 36:21, 21:23) pārliecinoši pieveicot Brazīliju.

Tagad 6. septembrī ceturtdaļfinālā Manilā Latvijas izlase tiksies ar Vāciju vai Slovēniju, bet tas izšķirsies L grupas pēdējā spēlē - Kanādas un Spānijas duelī.

Teicamu spēli mūsu komandas rindās aizvadīja Andrejs Gražulis, kurš dominēja abos laukuma galos – 24 punkti, trīs atlēkušās bumbas, piecas rezultatīvas piespēles un divi bloki. Ar 17 punktiem izcēlās Artūrs Žagars, bet 14 pievienoja Dāvis Bertāns. Latvija šajā spēlē realizēja 16 tālmetienus.

Spēles sākumā gan viena, gan otra komanda neizcēlās ar pārāk augstu rezultativitāti. Brazīlijas problēmas uzbrukumā pastiprināja daudzās kļūdas – mača pirmajās četrās minūtēs mūsu pretiniekiem tādas bija jau trīs.

Latvija ļoti efektīvi darbojās aizsardzībā un, demonstrējot ļoti kvalitatīvu saspēli, uzbrukumā tika pie labiem metieniem groza tuvumā. Kad līdz pirmās ceturtdaļas beigām bija jāspēlē aptuveni trīs minūtes, mūsējiem bija "+7" un Brazīlija bija spiesta ņemt minūtes pārtraukumu. Pēc šīs pauzes Brazīlijas uzbrukums "atdzīvojās". Fenomenāli darbojās brazīliešu veterāns Marselinjo Huertass, kurš ar teicamām piespēlēm izkārtoja punktus komandas biedriem, kā arī pats bija rezultatīvs.
Pēc pirmās ceturtdaļas Latvija atradās vadībā ar rezultātu 22:20, jo pēdējās ceturkšņa sekundās ļoti sarežģītu tālmetienu realizēja Artūrs Kurucs.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvija veica 10-2 izrāvienu, panākot jau desmit punktu pārsvaru. Tas atkal minūtes pārtraukumu lika sasaukt Brazīlijai, un, tieši tāpat kā pirmajā ceturtdaļā, arī pēc šīs komandas sapulces Brazīlijas spēle uzlabojās.

Lielas galvassāpes Latvijai radīja brazīlietis Luka Diašs, kurš realizēja vairākus tālmetienus un pirmajā puslaikā izcēlās ar 13 punktiem.

Brazīlija otrās ceturtdaļas vidū bija sadeldējusi deficītu un arī izlīdzinājusi rezultātu. Pateicoties Dāvja Bertāna tālmetienam, puslaika pārtraukumā mūsu basketbolisti devās ar nelielu pārsvaru – 45:42.

Otro puslaiku teicami iesāka Artūrs Žagars, kurš Latvijas labā guva desmit punktus pēc kārtas, tostarp realizēja divus tālmetienus. Piezīmju problēmas nomocīja vienu no brazīļu līderiem Kaboklo, kurš jau trešās ceturtdaļas sākumā nopelnīja ceturto pārkāpumu.

Kad Brazīlija bija nedaudz atguvusies, divus svarīgus tālmetienus trāpīja Dāvis Bertāns. Tā bija daļa no plašāka izrāviena, kas mūsējiem ļāva panākt "+14". Latvija uzbrukumā darbojās ļoti pārliecinoši un pēc trešās ceturtdaļas bija vadībā ar rezultātu 81:63. Šajā spēles ceturksnī Latvijas izlase guva 36 punktus.

Spēles pēdējās desmit minūtes Latvija aizvadīja ļoti pārliecinoši, turpinot trāpīt tālmetienus un lieliski darbojoties aizsardzībā. Beigās mūsējie tika pie pārliecinošas uzvaras ar rezultātu 104:84.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!