Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlases spēlētāji šajā Pasaules kausa izcīņā demonstrē tik kvalitatīvu un gudru spēli, ka Luka Banki uzskata, ka viņiem vairs nevajag treneri, viņš sacīja pēcspēles preses konferencē.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase svētdien sasniedza Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālu, grupu turnīra otrās kārtas izšķirošajā spēlē ar 104:84 (22:20, 23:22, 36:21, 23:21) pieveicot Brazīliju.

"Esmu ļoti priecīgs un lepns par puišiem. Ir patīkami, ka mēs pabeidzām turnīra daļu Džakartā ar šādu sniegumu. Mēs parādījām, ka ejam pareizajā virzienā. Spēles sākums nebija viegls, jo Brazīlija ir ļoti specifiska stila komanda, to viņi pierādīja jau spēlē pret Kanādu. Viņi spēj atrast spēles detaļas, lai sagādātu problēmas," pēcspēles preses konferencē teica Banki. "Puslaika pārtraukumā mums vajadzēja pielāgot mūsu aizsardzību. Komandas personāls un spēlētāji padarīja lielisku darbu. Es ticu, ka mēs atradām pareizo veidu, kā uzvesties laukumā. Tas bija noslēpums iespaidīgajam sniegumam trešajā ceturtdaļā, kad mēs vairākas reizes apturējām viņus ar savu aizsardzību. Mēs uzbrukumā spēlējām asi, kas palīdzēja gūt 36 punktus trešajā ceturtdaļā. 24 piespēles un tikai sešas kļūdas ļoti daudz pastāsta par basketbola kvalitāti."

Banki bija lepns par to, cik labi spēlētāji laukumā spēja pielāgoties dažādām situācijām, kā arī priecājās par to, ka viņi viens otram palīdz.

"Mēs neesam šeit tikai, lai izpildītu spēles plānu, mēs esam šeit, lai demonstrētu savu sniegumu. Tāpēc trenera darbs ir padarīt spēlētājus autonomus. Mums ir jāparāda virziens, bet viņi ir atbildīgi par tā izpildīšanu," treneris turpināja. "Puslaika pārtraukumā mums vajadzēja atrast atbildes uz pāris problēmām, stilu mainīt mēs nevaram. Mums ir spēlētāji, kuriem ir svarīgi šeit spēlēt. Labā ziņa, ka mēs izgājām laukumā, kontrolējām tempu, bet uzbrukumā mēs bijām precīzāki, lai pārvarētu viņu aizsardzību. Mūsu puiši bija ļoti solīdi, ļoti precīzi. Es centos palīdzēt un limitēt kļūdas."

Banki atcerējās, ka pirms gada, gatavojoties kvalifikācijas spēlēm pret Turciju un Angliju, viņš pēc viena treniņiem vienam no treneriem esot teicis, ka viņa darbs šeit ir padarīts, jo šiem spēlētājiem vairs nevajagot treneri. "To pašu saku atkal – šiem spēlētājiem vairs nevajag treneri. Spēlētāji ir solīdi, viņi apzinās, ko no viņiem prasa, viņiem ir arvien vairāk pārliecības. Mēs varam adaptēties, viņi zina, ko es prasu, kad mēs pieņemam kādu lēmumu."

Latvijas izlasei tagad ir jāizbauda moments un jāfokusējas uz basketbolu, norādīja treneris. "Rīt būs gara diena, šī būs gara nakts. Mums treneriem būs jāpēta nākamie pretinieki, bet spēlētājiem būs jāatpūšas, jo daži guva pāris mazas traumas. Darba būs daudz."

Latvijas izlase tikai pēc grupu turnīra noslēguma uzzinās savu pretinieci ceturtdaļfinālā. Tā būs vai nu Vācija, vai nu Slovēnija. "Abām komandām ir pilnīgi cita identitāte, mēs zinām viņus ļoti labi. Tās ir divas spēcīgas komandas Eiropā. Cerams, ka būsim gatavi. Cerams, ka rādīsim labāko sniegumu," viņš turpināja.

Banki arī ļoti priecājās par to, kādu ietekmi uz vietējiem iedzīvotājiem Džakartā atstājusi Latvijas izlase un līdzjutēji.

"Vakar pirmo reizi ar savu treneru komandu izlēmām iziet ārā no viesnīcas, lai aizietu lielveikalu. Tas, kā cilvēki mūs uzņēma, bija iespaidīgi. Cilvēki prasīja fotogrāfijas, pauda atbalstu. Divi vietējie mums teica: "Mūsu zeme – Latvija". Viņi Džakartā runāja latviski. Tas man palīdzēja saprast, cik lielu darbu izdarījām šeit. Ne tikai laukumā, bet arī ārpus tā."

Pēc spēles treneris izskrēja laukumā kāda līdzjutēja sagatavotu lidmašīnas biļeti uz Manilu. No sākuma viņš par to nebija priecīgs, tomēr pēc paveiktā darba viņš devās izbaudīt mirkli.

"Pirms spēles redzēju puisi, kurš rādīja manu biļeti uz Manilu. Esmu diezgan māņticīgs. Es domāju, ko pie velna šis puisis dara? Es centos uz galda likt savus ieročus, lai aizdzītu sliktās domas. Spēle bija aizraujoša, to bija aizraujoši skatīties un trenēt. Pēc spēles redzēju šo puisi ar to biļeti, un nodomāju – kāpēc gan ne? Tas būs ļoti patīkami kāpt šajā lidmašīnā. Tas bija mūsu sapņos, dažreiz tie piepildās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!