Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase šajā Pasaules kausa izcīņā izdarījuši lielisku darbu, lai popularizētu šo sporta veidu savā valstī, tāpēc viņi pelnījuši kļūt par paraugu, no kura citi var iedvesmoties, savu komandu pēc uzvaras pār Itāliju slavēja galvenais treneris Luka Banki.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase Pasaules kausa pusfināla cīņā par 5. līdz 8. vietu ar rezultātu 87:82 pārspēja Itālijas valstsvienību. Sestdien latvieši cīņā par piekto vietu tiksies ar Lietuvu vai Slovēniju.

"Šī bija laba uzvara, neraugoties uz to, ka mums bija ļoti maz laika, lai atjaunotu mentālo un fizisko enerģiju," teica Banki, kurš norādīja, ka divu spēļu aizvadīšana divās dienās atstāja ietekmi uz sagatavošanās procesu. "Mēs nevarējām aizvadīt mūsu ierasto rutīnu. Šī mums bija iespēja vēl dziļāk ierakties mūsu vērtībās. Spēles sākumam mēs piegājām pavirši, bet vēlāk spēlētāji pierādīja, ka viņiem šī spēle ir svarīga. Viņi atrada ritmu, un komanda spēlēja tā, kā es to gaidīju. Cīņa bija smaga un sīva, kas mums dos iespēju spēlēt finālā. Tas būs aizraujoši."

Banki ļoti labi pazīst Itālijas izlases trenerus un spēlētājus, jo tie ir viņa tautieši, tomēr spēles laikā emocijas viņš veltīja nevis principiālajam duelim, bet gan savas komandas motivēšanai.

"Cīņā par 5. līdz 8. vietu emocijas nebija tādas, kā citkārt. Man svarīgākais bija novirzīt visu savu enerģiju, lai būtu gatavs tik sarežģītai spēlei. Mēs visi redzējām pirmās desmit minūtes. Es centos viņiem dot pārliecību un virzīt viņus pareizajā virzienā. Viņi atrada resursus un ritmu, kas mums bija vajadzīga. Man bija liela bauda redzēt, kā komanda saprotas. Nav svarīgi, kurš ir pretinieks. Esmu ļoti lepns," teica treneris.

Banki Pasaules kausa laikā daudzas reizes pieminējis Latvijas basketbola izlases vērtības, kas viņiem palīdz izcīnīt svarīgas uzvaras. Viņš uzskata, ka pēc šī turnīra basketbolisti kļūs par paraugu citiem, jo viņi daudzus būs iedvesmojoši.

"Latvijas izlasē darbojās pieci no sešiem Latvijas lielo klubu galvenajiem treneriem. Viņi palīdzēja, dalījās savā pieredzē, jo mana misija ir dot impulsu šīs valsts basketbolam. Tas nav tāpēc, ka man vajag uzvarēt spēles. Manai karjerai nevajag papildus uzvaras, bet Latvijas basketbolam vajag palikt šajā līmenī. Mums vajag šādas uzvaras, lai visiem parādītu, ka esam dzīvi, ka mēs eksistējam, ka mēs varam uzvarēt šādas lielvalstis," treneris turpināja. "Šovakar mēs pierādījām, ka spēlētājiem ir vērtības. Jebkuram būtu grūti atrast enerģiju un motivāciju, lai ietu laukumā un upurētu savu ķermeni. Šie cilvēki savām ģimenēm ar basketbolu pelna iztiku, bet šeit mums 22 stundas pēc dramatiska zaudējuma prasa iet laukumā un cīnīties par piekto vietu. Tas ir riskanti, tā nav cieņas izrādīšana. Taču visi vēlējās spēlēt un vēlējās uzvarēt. Spēlētāji dara lielisku darbu, lai popularizētu basketbolu savā valstī. Vakar skolās ļāva skatīties spēli pret Vāciju, man atsūtīja video par to. To es pārsūtīju izlases čatā, lai spēlētāji to redzētu. Viņiem vajadzēja redzēt, ka viņi kļuvuši par paraugiem. Un paraugiem vajag iedvesmot cilvēkus. Un cilvēki šodien cerēja, ka viņi vēlreiz redzēs šo vērtību pierādījumu. Šie basketbolisti ir pelnījuši kļūt par paraugu. Skaļie vārdi nepadara īpašus, to dara vērtības."

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!