Futbola tiesneši ne tikai spēļu laikā, bet arī ikdienā savā virzienā saņem ne tos maigākos epitetus. Nereti tiesneši saskaras ar draudiem izrēķināties vai saņem pat nāves draudus, turklāt tiek aizvainoti arī ģimenes locekļi. Eiropas čempionāta finālturnīra jeb "Euro 2024" laikā UEFA pievērsusi lielāku uzmanību tiesnešu jautājumam, izveidojot īpašu video ar nosaukumu "Kad tiek pārkāpta līnija".

2023./2024. gada sezona Eiropas futbolā bija skaļa, uzbrukums elites kategorijas tiesnesim Turcijā , vairāki fiziski uzbrukumi no līdzjutēju puses tiesnešiem pēc spēlēm Grieķijas augstākajā līgā. Tie ir skaļākie gadījumi, bet visā pasaulē futbola arbitriem ir jāsaskaras ar verbāliem, fiziskiem uzbrukumiem, nāves draudiem pēc spēlēm jebkurā līmenī.

UEFA statistika norāda, ka 98% no tiesnešiem ir tikuši apvainoti no spēlētāju, līdzjutēju, kluba personāla, treneru puses. Tāpat 31% no tiesnešiem ir saņēmuši vardarbības draudus savai, ģimenes veselībai, vai dzīvībai. Savukārt 32% no tiesnešiem ir bijuši fiziski ietekmēt no spēlētāju, fanu, treneru puses. Katru gadu 14% procenti no futbola tiesnešiem noslēdz savu karjeru dēļ pazemojumiem, aizvainojumiem, ko viņi saņem futbola laukumos. 39% no tiesnešiem atzīst, ka piedzīvotais futbola laukumā ir ietekmējis viņu mentālo veselību. Elites tiesneši spēlēs laikā noskrien 10 – 13km.

Jāatgādina, ka Latvijā darbojas arī LFF Ētikas kodekss, kurā ir teikts: "Ir jāapzinās savas rīcības un pienākumu godprātīgas izpildes nozīme Latvijas un Latvijas futbola veiksmīgai pastāvēšanai un attīstībai. Savā darbībā vienmēr jārīkojas profesionāli, godīgi, atbildīgi, taisnīgi un ievērojot visus gan rakstītos, gan nerakstītos vispārpieņemtos ētiskas uzvedības principus un noteikumus. Ir jāizturas ar cieņu pret jebkuru personu. Ir aizliegta necienīga un diskriminējoša attieksme dēļ to rases, dzimuma, izcelsmes, fizisko spēju, vecuma, reliģiskās pārliecības, seksuālās orientācijas, ģimenes stāvokļa, politiskās pārliecības vai citu iemeslu dēļ."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!