Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas futbola federāciju asociācija (UEFA) sākusi lietu pret Turcijas izlases aizsargu Merihu Demiralu, kurš vārtu gūšanas svinību laikā izpildījis politisku žestu.

Turcijas izlase otrdien, 2. jūlijā, Eiropas čempionāta finālturnīra astotdaļfināla spēlē saspringtā cīņā ar 2:1 pieveica Austriju, bet Turcijai abus vārtus guva Demirals.

Pēc otrā vārtu guvuma Demirals pacēla abas rokas un demonstrēja "vilku salūtu", kas ir labēji ekstrēmistiskā grupējuma "Pelēkie vilki" ("Bozkurtlar") žests. "Pelēkie vilki" nereti tiek asociēti ar Turcijas valdošo koalīciju pārstāvošo Nacionālās Kustības partiju.

Demirala parādītais žests ir aizliegts Austrijā un Francijā. "Euro 2024" mājvietā Vācijā par žesta iespējamo aizliegšanu iestājušies gan labējie, gan kreisi noskaņoti politiķi, tomēr žests oficiāli nav aizliegts.

26 gadus vecais Demirals pēc uzvaras neslēpa, ka vārtu gūšanas atzīmēšana bija plānota un žests ir nepārprotams. "Man prātā bija vārtu svinēšanas veids, un es to izdarīju. Esmu ļoti lepns, jo esmu turks, un pēc vārtu guvuma es to sajutu dziļi sevī un vēlējos to izdarīt. Esmu priecīgs par to," sacīja futbolists.

Vēlāk Turcijas izlases aizsargs ar parādīto žestu lepojās arī sociālajos tīklos. "Cik priecīgs var būt kāds, kas lepni var teikt, ka ir turks," ierakstīja Demirals.

UEFA sākusi izmeklēšanu pret Demiralu saistībā ar "iespējamu neatbilstošu uzvedību", sīkāk gan nekonkretizējot iemeslu. Daudzos lielajos sporta pasākumos ir aizliegti politiskie lozungi vai politiskās pozīcijas paušana. Ja Demiralu atzīs par vainīgu, viņam draud naudas sods vai diskvalifikācija. Smagāka soda gadījumā Turcijas izlases aizsargam būs jāizlaiž vismaz "Euro 2024" ceturtdaļfināla spēle pret Nīderlandi.

Jau ziņots, ka nepatikšanās, iespējams, iekūlies arī Anglijas izlases uzbrucējs Džuds Belingems, kuram par izrādīto žestu Slovākijas komandas soliņa virzienā arī draud sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!