Foto: AFP/Scanpix/LETA

Anglijas futbola izlase trešdien, 10. jūlijā, Dortmundē sasniedza Eiropas čempionāta finālu.

Pusfinālā Anglija ar 2:1 (1:1) uzvarēja Nīderlandi, izšķirošos vārtus iesitot vien kompensācijas laikā. Par Eiropas čempionu titulu angļi svētdien Berlīnē cīnīsies pret Spāniju.

Anglijas futbolisti Eiropas čempionāta finālu sasnieguši otro reizi pēc kārtas. 2021. gada finālā nācās piekāpties Itālijai.

Cīņas sākumā savā laukuma pusē bumbu pazaudēja Deklans Raiss, kas ļāva pretuzbrukumu uz Anglijas vārtiem izveidot Havi Simonsam. Nīderlandes futbolists ar tālu sitienu raidīja bumbu Anglijas vārtos, izvirzot vadībā nīderlandiešus jau mača septītajā minūtē. Nepilnas desmit vēlāk uz Nīderlandes vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens, jo savā soda laukumā Denzels Damfrīss, cenšoties izsist bumbu, trāpīja pa kāju angļu uzbrucējam Herijam Keinam. Viņš pats arī devās izpildīt "pendeli" un pārspēja nīderlandiešu vārtsargu, panākot neizšķirtu 1:1.

Pēc neizšķirta rezultāta panākšanas angļi sāka vairāk uzbrukt uz pretinieku vārtiem un laba vārtu gūšanas iespēja bija Kobijam Meinū, taču precīzi uz vārtu līnijas bumbu apstādināja Damfrīss.

Otrajā puslaikā pēc spēlētām nepilnām 20 minūtēm labs uzbrukums padevās Nīderlandei, taču precīzi nospēlēja angļu vārtsargs Džordans Pikfords, atvairot bumbu ar abām rokām. Sekojošais stūra sitiens Nīderlandes futbolistiem neizdevās. Arī turpinājumā bumbu vairāk pārvaldīja Nīderlande un Anglijas soda laukumā pie bumbas tika Simonss, kurš sita tieši pa vidu Anglijas vārtos, bumbu viegli notverot Pikfordam.

Nepilnas divas minūtes vēlāk angļi atbildēja ar pretuzbrukumu, kuru ar precīzu sitienu noslēdza Bukajo Saka. Īsi pēc tam tika fiksēta aizmugure, angļiem paliekot bez otrajiem vārtiem. Savukārt kompensācijas laika pirmajā minūtē angļi vēlreiz nogādāja bumbu Nīderlandes vārtos, precīzam esot Olijam Votkinsam. Šoreiz vārtu guvums tika ieskaitīts un Anglija mača izskaņā pirmo reizi spēlē izvirzījās vadībā un tika pie uzvaras.

Finālā uzvarētāji tiksies ar Spāniju, kas otrdien ar 2:1 pieveica Franciju.

Portāls "Delfi" piedāvāja Nīderlandes un Anglijas spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!