Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Nu jau bijušais Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks otrdien, 4. jūnijā, LOK Ģenerālajā asamblejā savā atvadu runā bija daiļrunīgs, emocionāls un arī skarbs, veltot kritiku gan olimpiskajai kustībai, gan visai sporta saimei, gan arī par nozari atbildīgajai Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM).

2023. gada pavasarī pēc skandāliem no amata atkāpās LOK prezidents Žoržs Tikmers un vasarā organizācijas vadību biedri uzticēja Bukam, kurš jau pēc ievēlēšanas apliecināja, ka strādās tikai līdz prezidentūras četrgades termiņa beigām. Sākotnēji LOK prezidenta vēlēšanas bija plānotas 2024. gada pavasarī, tad izskanēja variants par rudeni pēc Parīzes olimpiskajām spēlēm, bet pēc dažādām peripetijām sporta nozarē vairāki biedri pieprasīja LOK vēlēšanas rīkot jau pirms olimpiskajām spēlēm. Otrdien notikušajās vēlēšanās par LOK jauno prezidentu tika ievēlēts Raimonds Lazdiņš, kuram ir dots četru gadu termiņš šajā amatā.

Buks savas darbības pēdējos mēnešos neslēpa konfliktu un atklāti runāja par nesaskaņām ar IZM, par sporta sašķeltību un dažādām iekšējām nesaskaņām. To viņš arī izcēla savā noslēdzošajā runā, atstājot LOK prezidenta amatu. Buka uzruna ir viena no emocionālākajām un spilgtākajām sporta sabiedrībā kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, kas izgaismo daudzas šobrīd esošās sporta nozares problēmas.

Savas uzrunas sākumā Buks pateicās LOK ģenerālsekretāram Kārlim Lejniekam, kurš arī vairs neturpinās darbu olimpiskajā kustībā un, visticamāk, arī sporta nozarē. "Sākot savu uzrunu, gribētu pateikties LOK komandai, īpaši Kārlim, par darbu, kas nebija viegls. Ar Kārli es ietu izlūkos. Kārlis ir cilvēks ar sirdi un sportu sirdī. Patiesi."

"Gandrīz pirms gada uzticējāt man pildīt pienākumus un šodien ir mana beidzamā diena šajā amatā. Un pabeigt to gribētu ar dažu, manuprāt, svarīgu vēlējumu nodošanu jums – cilvēkiem, kam tālāk jānes olimpiskais karogs. Pirms gada bija ārkārtīgi sarežģīts un turbulences pilns laiks. Bet es patiešām ticēju, ka mēs gribam un ir mūsu spēkos mainīt sporta sistēmu uz labu. Ticēju, ka mēs spējam. Ticēju, ka mūsu spēkos ir padarīt sporta vidi godīgāku, drosmīgāku, vienotāku un pārtikušāku. Beidzot savu kalpošanas termiņu, uzdodu sev jautājumus, vai pa šo gadu esam mainījušies, vai esam palikuši labāki, vai savā attīstībā esam spēruši kaut soli uz priekšu. Par spīti daudziem labi padarītiem darbiem un darbiņiem, es šo gadu vērtēju kā gadu, kas nodzīvots bez gandarījuma par paveikto. Mana ambīcija ir bijusi un ir daudz lielāka," skarbi kritisks jau ar pirmajiem vārdiem bija Buks. "Noteikti nekļuvām jaudīgāki, nekļuvām vienotāki, saprotošāki un pārtikušāki. Visi kopā un ikkatrs no mums nespējām novest līdz galam sporta nozares apvienošanas stāstu. Manuprāt zaudējām lielisku iespēju kļūt par visas sporta nozares flagmani un pilnvērtīgu partneri valstij, sporta atbalstītājiem un sportistiem. Novēlu nenolikt šo stāstu dziļākajā lādē. Labāk agrāk, nekā vēlāk, atgriezties pie šī stāsta realizācijas dzīvē. Tikai kopā ir spēks."

"Diemžēl, nekļuvām arī vienotāki. Arī šodien par to uzskatāmi liecina fakti – tā vietā, lai kopīgi diskutētu par nozares stratēģisko attīstību, par godīgumu un caurspīdīguma vairošanu, par visām tik svarīgām lietām - ir dzemdināta jauna pretstāvēšana. Pretstāvēšana starp mazajām un lielajām federācijām, starp olimpiskajām un neolimpiskajām federācijām," sporta nozarē labi zināmās problēmas uzsver Buks. "Kolēģi, labu un pārtikušu nākotni nav iespējams uzcelt uz šķeļošu pretprincipu. Tikai tad, kad sameklēsim visus vienojušos "par", tikai tad, kad mēs sapratīsim un pieņemsim mūs vienojošās lietas, sāksies augšupeja. Es patiesi novēlu meklēt un sameklēt kopīgo un kopā sākt augšupejas vēstures rakstīšanu."

"Mēs nekļuvām pārtikušāki. Kases lodziņa primitīvas pārbīdīšanas procesu IZM lepni dēvē par sporta nozares reformu. Tas varētu būt paradoksāli un smieklīgi, bet man smiekli nenāk. Šīs "reformas" rezultātā 54 % federācijas palika vēl nabagākas. Savā vairāk nekā 30 gadu ilgā profesionālā dzīvē es nebiju saskāries ar tik neprofesionālu un diletantisku projektu vadību," "akmeņus" IZM virzienā met Buks. "Bija žēl skatīties, kā IZM atbildīgie ierēdņi agonē vairāku mēnešu garumā un beigu beigās nekas vairāk par "eža pirdienu nesanāca". Solīto pārticību sporta nozarē šis pirdiens neatnesa. Es patiesi novēlu izglītības un zinātnes ministrei [Andai Čakšai (JV)] beigt apvainoties un dēvēt savus partnerus par absurdiem meļiem un sākt izlēmīgi rīkoties, lai sporta nozare kļūtu par kaut nelielu IZM prioritāti, un ķertos pie tās sakārtošanas pēc būtības. Ieviest skaidrus, godīgus, caurspīdīgus un saprotamus spēles noteikumus. Tikai tad, kad jebkuri noteikumi būs godīgi un caurspīdīgi, no IZM aizkulisēm būs spiesti pazust dažādi varas apsēsti manipulatīvi padomnieki un mūsu ikdienā pēc būtības tiks ieviests olimpiskais godīgas spēles princips."

"Diemžēl netapām arī drosmīgāki. Mēs esam varen drosmīgi demonstrēt savas kompetences un viszzinību, paust savu vispareizāko viedokli un redzējumu dažādās "whatsapp" grupās, sēžot uz pirts lāvas vai pie boršča bļodas. Taču brīdi, kad [Čakšas padomnieka Raivja Berga māsas Elīnas] Bergas vadītais dzeltenais medija izstrādājums "Jauns.lv" sāka savu kampaņu, mēs ne tikai neiestājāmies pret melīgajiem apmelojumiem, bet pat daži no mums piemeta pagales šim melu ugunskuram," smagus pārmetumus Latvijas medijam veltīja bijušais LOK prezidents, kuru personiski aizskāris pēdējo dienu sporta skaļākais skandāls par vecāku kautiņu bērnu basketbola spēlē Mārupē. "Šajās dienās šis nožēlojamais, dzeltenais izstrādājums mēģina līst vēl tālāk – caur melīgām publikācijām nomelnot vienu no talantīgākajiem advokātiem Artūru Spīguli. Uzskatu, ka šī jaunā apmelojuma kampaņa ir vērsta arī pret mani personiski, jo esmu šī izcilā advokāta klients jau daudzus gadus. Šāda rīcība nav pieļaujama, tā ir zemiska un neētiska."

"Tāpat arī brīžos, kad es, kā LOK prezidents, gada sākumā piecēlos kājās un publiski paudu nozares viedokli, ka nozare ir krīzē, ka mūsu labākie atlēti nevar pilnvērtīgi sagatavoties Parīzes olimpiskajām spēlēm, ka daudzas federācijas ir faktiskas maksātnespējas priekšā, un to, ka valsts varas pārstāvji spļauj virsū olimpiskajai hartai un brutāli iejaucas nacionālās olimpiskās komitejas darbībā, man palika pēcgarša, ka esmu viens pats tuksnesī ar motoreļļas pudeli rokā," tiešs ir Buks. "Novēlu jums visiem tapt drosmīgākiem. Ik dienas atcerēties, ka ir olimpiskie ideāli un principi, un nekādiem padomniekiem un pseidopadomniecēm un nevienam citam nav tiesības mīdīt šos ideālus ar kājām. Novēlu drosmīgi un ar darbiem pierādīt, ka sports ir patiešām svarīgs. Pierādīt, ka olimpisko ideālu un principu aizstāvēšana nav tikai LOK prezidenta, ģenerālsekretāra vai atsevišķu žurnālistu pienākums. Tas ir ikviena no jums pienākums."

"Novēlu mums visiem kopā turpināt mācīties dialogu, sarunāties un saklausīt vienam otru arī tad, ja viedokļi ir fundamentāli atšķirīgi. Nākamajai LOK Izpildkomitejai novēlu darīt visu, lai izveidotu LOK par patiesi neatkarīgu organizāciju, kas nav atkarīga no atsevišķu narcistisku ierēdņu iegribām un neprofesionāliem, pat kaitnieciskiem lēmumiem," uzrunas noslēgumā sacīja Buks. "Nākamajam LOK vadītājam novēlu pieņemt nepopulārus lēmumus, taču vajadzīgus, lai stiprinātu šo organizāciju, kā arī spēju stāvēt pāri - spēju stāvēt virs personiskiem kārdinājumiem un iegribām. Novēlu mums visiem skatīties nākotnē, nevis pagātnē. Patiesi ticu, ka pavisam drīz redzēsim LOK kā godīgāku, drosmīgāku un pārtikušāku organizāciju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!