Foto: AP/Scanpix/LETA

Vismaz deviņi no 33 šķietami neitrālajiem Krievijas sportistiem, kuriem atļauts piedalīties šovasar gaidāmajās Parīzes olimpiskajās spēlēs, ir apmeklējuši okupēto Krimu, piedalījušies propagandas turnīros vai, iespējams, atbalsta Krievijas pilna mēroga karu pret Ukrainu, liecina medija "Babel" trešdien publicēts pētījums.

Savukārt vēl piecu sportistu sociālo mediju aktivitāšu izpēte liecina, ka arī viņi atbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Šie deviņi sportisti publiski atzina, ka ir apmeklējuši okupēto Krimu vai piedalījušies turnīros, kas veicina Krievijas pilna mēroga karu. Turklāt viens atlēts, cīkstonis Načins Mongušs, iepriekš dienējis Krievijas armijā, tieši pārkāpjot Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) izveidotos noteikumus.

SOK izpildkomiteja 2023. gada decembrī lēma, ka Krievijas un Baltkrievijas sportisti drīkstēs startēt četrgades sporta forumā kā individuāli neitrālie sportisti (AIN) ar stingriem atbilstības nosacījumiem.

Saskaņā ar noteikumiem Krievijas un Baltkrievijas sportisti nevarēs piedalīties komandu sacensībās, kā arī nedrīkstēs demonstrēt savus nacionālos karogus vai kādu citu oficiālu valsts identifikāciju. Parīzes olimpiskajām spēlēm netiks pielaisti sportisti vai atbalsta personāls, kas atklāti atbalstījuši karu, kā arī neviens, kas dienējis vai ir saistīts ar Krievijas vai Baltkrievijas militārajām un drošības organizācijām.

Krievijai kā valstij sistemātiskas dopinga lietošanas dēļ 2019. gadā tika oficiāli aizliegts startēt olimpiskajās spēlēs uz četriem gadiem, taču tā joprojām piedalījās 2020. un 2022. gadā zem Krievijas Olimpiskās komitejas (ROC) karoga. Savukārt ROC pērn oktobrī tika diskvalificēta, jo tā savā sastāvā iekļāva okupēto teritoriju Doneckas, Hersonas, Luhanskas un Zaporižjas reģionālās sporta organizācijas, kas ir Ukrainas Olimpiskās komitejas pārraudzībā.

Olimpiskās spēles Parīzē sāksies jau 26. jūlijā un ilgs līdz 11. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!