Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Raimonds Lazdiņš norāda, ka Latvijas sportistiem un viņu apkalpojošajam personālam tiks sniegtas vadlīnijas un apmācības, kā rīkoties saskarsmē ar neitrālajiem atlētiem.

LOK pirmdien paziņoja Latvijas delegāciju dalībai XXXIII vasaras olimpiskajās spēlēs Parīzē. Latvijas delegācijas sastāvā iekļauti 29 sportisti 10 sporta veidos un 14 disciplīnās.

Lazdiņš neatklāja noteiktus Latvijas sportistu mērķus un nenorādīja, kādi sasniegumi no viņiem tiek sagaidīti, taču Keselis izcēla, ka sportistiem jāvērtē savi rezultāti individuāli.

"Zinu, ka mūsu sportisti dodas uz Parīzi pēc uzvaras - vai tā būs vieta uz pjedestāla, vai uzvara pašam pār sevi. Neviens uz turieni nedodas tikai piedalīties," piebilda LOK ģenerālsekretārs un Latvijas olimpiskās delegācijas vadītājs Raitis Keselis.

Delegācijas vadītājs atzīmēja, ka zināmas izmaiņas Latvijas sportistu sastāvā vēl var tikt veiktas atlētu savainojumu dēļ, taču Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) medicīniskajai komisijai laicīgi ir jāapstiprina pieteikums.

"Aptuveni pusei no mūsu sportistiem būs iespēja apsvērt piedalīšanos atklāšanas ceremonijā, bet pirmkārt tā ir sportistu pašu izvēle, jo jāņem vērā tas, ka tas ir sešu vai septiņu stundu ilgs process, kas var ietekmēt startu nākamajā vai aiznākamajā dienā," norādīja Keselis.

Zināms, ka Parīzes olimpiskajās spēlēs varēs startēt daļa Krievijas un Baltkrievijas sportistu, un Lazdiņš skaidroja, ka Latvijas sportistiem un viņu apkalpojošajam personālam tiks sniegtas vadlīnijas un apmācības, kā rīkoties saskarsmē ar neitrālajiem atlētiem.

"Mums ir pieņemtas vadlīnijas par to, kādai jābūt sportistiem, treneriem un apkalpojošajam personālam attieksmei. Būs arī apmācības, esam to visu nodrošinājuši un ievērosim visas pieņemtās vadlīnijas," teica Lazdiņš.

Savukārt Keselis izcēla, ka Latvijas sportistiem primāri jēievēro starptautisko organizāciju nosacījumus, kas regulē konkrēto sacensību norisi.

"Olimpisko spēļu gadījumā tā ir SOK, kas šobrīd vēl nav nosūtījusi atsevišķu regulējumu attiecībā uz viedokļa paušanu vai atbalsta sniegšanu attiecībā uz Ukrainu, tāpēc pieļaujam, ka spēkā paliek viss tas, kas bija attiecināms uz iepriekšējām olimpiskajām spēlēm," skaidroja Keselis.

"Papildus arī vajag izvairīties no jebkāda kontakta ar šiem neitrālajiem sportistiem, kuri tomēr ir izdarījuši izvēli par labu startam olimpiskajās spēlēs," viņš piebilda.

Šīs būs arī pirmās olimpiskās spēles, kurās Latviju pārstāvēs brālis un māsa. Kārlis Lasmanis sacentīsies 3x3 basketbolā, kamēr viņa māsa Rūta Kate mēros spēku trīssoļlēkšanā.

Olimpiskās kvalifikācijas process sportistiem noslēdzās 7.jūlijā, līdz ar olimpiskās kvalifikācijas turnīru basketbolā.

Parīzes olimpiskās spēles norisināsies no 26.jūlija līdz 11.augustam.

Latvijas delegācijas sastāvs Parīzes olimpiskajās spēlēs:

Zigmārs Raimo, Francis Lācis, Kārlis Lasmanis, Nauris Miezis (visi - 3x3 basketbols), Līna Mūze-Sirmā, Anete Sietiņa, Agate Caune, Gunta Vaičule, Rūta Kate Lasmane, Patriks Gailums, Gatis Čakšs, Valters Kreišs (visi - vieglatlētika), Pāvels Švecovs (modernā pieccīņa), Daniils Bobrovs, Ieva Maļuka (abi - peldēšana), Džeja Patrika (daiļlēkšana), Toms Skujiņš, Anastasija Karbonāri (abi - šosejas riteņbraukšana), Mārtiņš Blūms (kalnu riteņbraukšana), Veronika Monika Stūriška, Kristens Krīgers (abi - BMX superkross), Ernests Zēbolds (BMX frīstails), Tīna Graudiņa, Anastasija Samoilova (abas - pludmales volejbols), Jeļena Ostapenko (teniss), Kristaps Neretnieks (jāšanas sports), Agate Rašmane, Lauris Strautmanis (abi - ložu šaušana), Ritvars Suharevs (svarcelšana).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!