Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) saskaras ar arvien lielāku spiedienu par Nīderlandes pludmales volejbolista Stevena van de Veldes pielaišanu Parīzes olimpiskajām spēlēm. Viņš savulaik izvaroja 12 gadus vecu meiteni, par ko sēdēja arī cietumā.

Kaut gan par noziegumu, ko van de Velde veica 19 gadu vecumā, viņam 2016. gadā piesprieda četru gadu cietumsodu, realitātē viņš aiz restēm atradās tikai vienu gadu, turklāt pēc tam atsāka sportista karjeru. Savukārt nu nīderlandietis kopā ar pārinieku Metjū Imersu gatavojas startēt Parīzes olimpiskajās spēlēs.

Četrgades sporta forums tiks atklāts jau piektdien, un SOK izjūt arvien lielāku spiedienu par izvarotāja pielaišanu šīm sacensībām. Sabiedrības sašutums pieaug, tāpat kā uzskats, ka Nīderlandes un starptautiskās sporta organizācijas sūta bīstamu vēstījumu izvarotājiem un izraisa papildu kaitējumu seksuālās vardarbības upuriem.

Anglijas un Velsas izvarošanas krīzes centra vadītāja Siara Bergmana sarunā ar "The Guardian" akcentē, ka van de Veldes pielaišana Parīzes olimpiskajām spēlēm ir bezatbildīga rīcība, kas rada nesodāmības sajūtu. "Ja jūs varat izvarot bērnu un tomēr piedalīties olimpiskajās spēlēs, neskatoties uz to, ka visiem sportistiem ir jāparaksta deklarācija, kurā jāsola būt par paraugu citiem – tas ir vienkārši šokējoši," saka Bergmana.

"Tas vienmēr var atstāt lielu ietekmi uz upuri, kurš izdzīvojis, taču katra vardarbība pret sievietēm un meitenēm ir noziegums pret sabiedrību. Tam ir papildus ietekme uz visām pārējām sievietēm un meitenēm," vērš uzmanību eksperte.

Bergmana aicina SOK veikt izmeklēšanu par to, kā van de Velde ticis pie iespējas piedalīties olimpiskajās spēlēs. "Kā mēs šeit nokļuvām? Kā mēs nonācām līdz situācijai, kad bērna izvarošana tiek uzskatīta par mazāk svarīgu nekā medaļa olimpiskajās spēlēs? Tas ir vienkārši nepieņemami."

Tikmēr Andrea Simona, kura vada biedrību par vardarbības izbeigšanu pret sievietēm, arī vērš uzmanību, ka van de Veldes iekļaušana Parīzes olimpisko spēļu dalībnieku sarakstā nosūta satraucošu vēstījumu vīriešiem, kuri izvarojuši sievietes – ka tam, visticamāk, nākotnē nebūs seku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!