Foto: Kadrs no video

Kanādiešu dziedātāja Selīna Diona, kura veselības problēmu dēļ bija spiesta pārtraukt karjeru, atgriezusies pie publikas ar majestātisku priekšnesumu Parīzes olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, kas notika piektdien, 26. jūlijā.

Diona uzstājās ceremonijas noslēguma daļā uz Eifeļa tornī iebūvētas skatuves ar franču estrādes leģendās Edītes Piafas dziesmu "Hymne a l’amour". Šī bija dziedātājas pirmā publiskā uzstāšanās kopš 2020. gada.

50. gados rakstītā dziesma ir Piafas veltījums viņas mūža mīlestībai – bokserim Marselam Serdānam, kurš vēlāk gāja bojā aviokatastrofā.

Pasaules mediju jau novērtējuši Dionas uzstāšanos kā triumfu, bet viņas balsi, neskatoties uz slimību, kā nevainojamu. "The Guardian" dziedātājas priekšnesumam veltījis atsevišķu recenziju, rakstot, ka tā bijusi elpu aizraujoša un emocionāla. Savukārt amerikāņu televīzijas NBC tiešraides komentētājas, dziedātājas Kellijas Klārksones teiktais par priekšnesumu nu citēts visā pasaulē – viņa Selīnu Dionu nosauca par vokālās mākslas atlēti.

"Delfi" jau rakstīja, ka Selīnas Dionas karjeru apturēja reta neiroloģiska slimība – stīvā cilvēka sindroms. Tā ir progresējoša kaite, kas neatgriezeniski ietekmē nervu sistēmu, īpaši smadzenes un muguras smadzenes. Pacienti ar laiku kļūst līdzīgi statujām – viņiem ir grūtības staigāt un runāt. Sindroms izraisa arī spazmas, kas ir tik spēcīgas, ka varot pat lauzt kaulus. Šo sindromu diagnosticē galvenokārt sievietēm vecumā no 30 līdz 50 gadiem.

Jau vēstīts, ka līdzās dažādiem Francijas māksliniekiem – sākot no metālistiem, grupas "Gojira" līdz pat operas māksliniecei, mecosoprānam Marinai Vioti – Parīzes olimpisko spēļu atklāšanā virs Sēnas uzstājās arī popmūzikas superzvaigzne Lady Gaga. Bet par īpaši vienojošu mirkli parūpējās franču dziedātāja Žiljeta Armanē (Juliette Armanet), kuras izpildījumā skanēja Džona Lenona dziesma "Imagine".

Atgādinām, ka Parīzes olimpiskās spēlēs notiks no 26. jūlija līdz 11. augustam. Plašāk par sacensībām un Latvijas delegācijas sniegumu – "Delfi" īpašajā, Olimpiādei veltītajā sadaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!