Foto: Romāns Kokšarovs/LOK

Latvijas 3x3 basketbola izlase Nauris Miezis, Kārlis Lasmanis, Zigmārs Raimo un Francis Lācis pirmdien, 5. augustā, Parīzes olimpisko spēļu cīņā par bronzas medaļām ar rezultātu 18:21 principiālā cīņā piekāpās Lietuvai. Latviešiem pēc perfekti aizvadītā grupu turnīra tomēr neizdevās tikt pie godalgas.

Pirms tam Latvijas basketbolisti pusfinālā ar 14:21 zaudēja olimpisko spēļu mājiniekiem francūžiem, bet Lietuva ar 9:20 kapitulēja Nīderlandei.

Latvijas basketbolisti priekšsacīkstēs uzvarēja visās septiņās spēlēs, bet izslēgšanas turnīrā piedzīvoja divus zaudējumus divās cīņās, samierinoties ar ceturto vietu. Spēlēs par godalgām Latviju iegāza tālmetienu precizitāte - divos mačos realizēti tikai trīs no 26 tālmetieniem.

Klupiens pusfinālā

Latvijas labā pusfinālā 11 punktus guva Kārlis Lasmanis, trīs punktus Nauris Miezis, bet Francis Lācis un Zigmārs Raimo palika bez punktiem.

Latvija pirmā guva punktus pēc Lasmaņa tālmetiena, bet tad ilgi spēle ritēja punkts punktā. Lasmaņa produktivitāte uzbrukumā ļāva Latvijai turēties līdzās Francijai – viņš guva Latvijas pirmos septiņus punktus, panākot 7:4. Francija pēc izrāviena 5:1 izvirzījās vadībā ar 9:8 un lauza spēles gaitu.

Latvijas basketbolistiem turpināja katastrofāli neveikties ar tālmetieniem, nonākot zaudētājos ar 12:16. Lai gan Latvija pietuvojās līdz 14:17, Francija guva divus punktus pēc kārtas un pietuvojās uzvarai (19:14). Žils Rambo ar "slam dunk" guva Francijai 20. punktu spēlē, bet pēc mirkļa Luka Disuljē realizēja soda metienu, nodrošinot mājiniecei uzvaru.

Zaudējums Baltijas duelī

Spēlē par bronzu Latvijai deviņus punktus guva Lasmanis, Lācis izcēlās ar četriem punktiem, Miezim trīs punkti un divi punkti Raimo.

Līdzīgi kā pusfinālā, arī cīņā par bronzu Latvijai neizdevās uzspiest savu spēles stilu un nekrita tālmetieni. Latvijas basketbolisti trāpīja tikai divus no 13 tālmetieniem, kamēr lietuvieši realizēja četrus no desmit. Pirms tam pusfinālā Latvija realizēja tikai vienu no 13 tālmetieniem, tādējādi medaļu spēlēs Latvija realizēja tikai trīs no 26 tālmetieniem.

Pēc saspringtā sākuma Lietuva ar mazu izrāvienu panāca 9:6, bet Latvija ar Lasmaņa aktivitāti panāca 10:10. Latvija vēlreiz atspēlējās, no 11:13 panākot 14:14. Lietuva izvirzījās vadībā ar 16:15, bet tad Lasmanis caurgājienā guva punktu ar sodu. Tomēr Lasmanis realizēja tikai vienu soda metienu, kas deva Latvijai vadību 17:16.

Sākoties pēdējai minūtei, Lietuva izlīdzināja rezultātu, bet nepilnas 35 sekundes pirms spēles beigām Miezim tiesneši konstatēja sodu cīņā pie groza. Lietuvas basketbolists Pukelis iemeta abus sodus, tad Lasmanis izvēlējās gūt punktu caurgājienā, nevis mest tālmetienu. Latvijai bija jau jāpārkāpj noteikumi, lai cerētu uz neticamu izglābšanos, bet Lietuva iemeta abus sodus un svinēja uzvaru ar 21:18.

Zelta metiens

Vīriešu 3x3 basketbola turnīra finālspēlē Nīderlande aizraujošā duelī ar 18:17 papildlaikā pieveica mājinieci Franciju.

Nervozā un saraustītā finālspēlē Nīderlande pirmā ieguva pārsvaru 4:2 un 7:4, bet Francija panāca līdzsvaru rezultātā. Turpinājumā līdz pat pēdējai minūtei cīņa ritēja punkts punktā, kas solīja nervozu pēdējo minūti.

Pēdējās minūtes laikā Francijai divreiz bija divu punktu pārsvars, bet Nīderlande atspēlējās un panāca papildlaiku.

Pagarinājumā Nīderlandes pirmais uzbrukums bija nesekmīgs, bet Francija guva vienu punktu. Par olimpiskā turnīra galveno varoni kļuva Vortijs de Jongs, kurš uzbrukuma pēdējās sekundēs realizēja neticamu tālmetienu.

Vācietes triumfē sieviešu turnīrā

Sieviešu turnīrā pusfinālā Spānija nervozā papildlaikā ar 18:16 pieveica Tokijas olimpiskās čempiones ASV basketbolistes, bet otrā pusfinālā Vācija pēdējās sekundēs ar 16:15 uzvarēja Kanādu.

Mazajā finālā jeb cīņā par bronzu Ziemeļamerikas valstu duelī ASV basketbolistes spraigā cīņā ar 16:13 pieveica Kanādu, Tokijā izcīnītajām zelta medaļām klāt pieliekot Parīzes bronzu.

Savukārt par olimpiskajām čempionēm Parīzē kļuva Vācija, kas finālā pēdējās minūtēs atspēlēja četru punktu deficītu un spraigā cīņā ar 17:16 pieveica Spāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!