Foto: AFP/Scanpix/LETA

Indijas brīvā stila cīkstone Vineša Pogata trešdien tika diskvalificēta no cīņas par zeltu, jo viņa nedaudz pārsniegusi noteikto svaru. Nav līdzējusi pat matu nogriešana un gulēšana uz ielas Parīzē.

Pogotai trešdien svarā līdz 50 kilogramiem būtu vajadzējis cīnīties finālā pret amerikānieti Sāru Hildebranti, taču Indijas sportiste pieļaujamo svaru pārsniedza par 100 gramiem. Lai varētu cīnīties par zeltu, viņa pat bija nogriezusi matus, taču tas vēlamo rezultātu nenesa.

Indijas sportiste iekļāvās svarā savās trīs otrdienas cīņās, taču trešdien viņas svaru pārbaudīja vēlreiz. Lai pagūtu nomest svaru, Pogota daudz skrēja un nakti negulēja. Sociālajos tīklos pat parādījās satraucošas fotogrāfijas ar indietes tā brīža stāvokli Parīzē.

Agrā ceturtdienas rītā 29 gadus vecā sportiste paziņoja, ka liek punktu karjerai. Pogata ir divkārtēja pasaules čempionāta bronzas medaļniece svarā līdz 53 kilogramiem.

"Cīkstoņi parasti sacenšas zemākās svara kategorijās, nekā ir viņu dabīgais svars," medijs "The Guardian" citē Indijas komandas mediķi Dinšovu Pardivalu. "Tas sportistiem dod spēka priekšrocības pār konkurentiem. Svara samazināšanas process ietver aprēķinātu pārtikas un ūdens ierobežojumu, kā arī svīšanu no vingrinājumiem un pirti līdz rīta svēršanai."

Uztura speciāliste bija aprēķinājusi, ka Pogotai bija nepieciešams nomest svaru par 1,5 kilogramiem, turklāt pēc sacensībām dažreiz seko svara pieaugums. Pēc otrdienas trim cīņām indietei tika dots neliels ūdens daudzums, lai novērstu atūdeņošanos, taču vēlāk tomēr tika konstatēts svara pieaugums. Treneris esot uzsācis ierasto svara nomešanas procedūru, kas ar Pogotu jau sekmīgi darīts iepriekš, un bijis pārliecināts, ka iecerētais izdosies. "Tika izmantoti visi iespējamie radikālie risinājumi, tostarp matu nogriešana. Tomēr viņa par 100 gramiem neiekļāvās maksimāli atļautajā svarā – 50 kilogramos," atzīst dakteris. Piesardzības nolūkos sportistes organismā pēc diskvalifikācijas tika ievadīti šķidrumi, lai novērstu atūdeņošanos, bet analīzes slimnīcā liecinot, ka viss esot normas robežās.

Pogata savā valstī ir ārkārtīgi populāra. Pagājušajā gadā viņa Indijas galvaspilsētā Ņūdeli gulēja uz ielas, tādējādi protestējot pret seksuālo vardarbību savā sportā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!