Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV lodes grūdēja Reivena Saundersa ceturtdien Parīzes olimpisko spēļu lodes grūšanas kvalifikācijas sacensībās stadionā devās diezgan neierastā izskatā – viņa bija uzvilkusi melnu sejas masku, kā arī saules brilles ar košiem stikliņiem. Amerikāniete jau ilgāku laiku sacensībās mēģinājusi izcelties, un arī šoreiz viņa tika pamanīta.

Kvalifikācijā labākajā mēģinājumā Saundersa lodi grūda 18,62 metrus tālu, iekļūstot finālsacensībās, kas notiks piektdien.

ASV vieglatlēte norādīja, ka viņa ar savu īpatnējo veidolu stadionā vēlās iedvesmot cilvēkus būt pašiem.

"Es vēlos panākt, ka pasaule vairāk ir harmonijā," Saundersa citēta medijā CNN. "Šis ir viens no veidiem, kā es varu izcelties un kā varu iedvesmot citas sievietes. Daudzas jaunās sportistes patiešām var izcelt savu stilu. Mēs, lodes grūdējas, varam darīt tik lielas un spilgtas lietas, kā jebkurš sprinteris, lēcējs un citu disciplīnu pārstāvis. Arī mēs esam pelnījuši nonākt uzmanības centrā."

Tā nav pirmā reize, kad Saundersa sacensību laikā valkā masku. Viņa norādījusi, ka pie maskas valkāšanas pierada Covid-19 pandēmijas laikā. Vēlāk viņa kļuva plaši pazīstama ar saviem neparastajiem lēmumiem savas garderobes izvēlē.

2021. gadā viņa skaidroja, ka velk masku sacensībās, jo tas viņai palīdz sevi labāk kontrolēt. Saundersa ir cīnījusies ar mentālās veselības problēmām, un lodes grūdēja sevi salīdzināja ar komiksu supervaroni Halku. Komiksu grāmatās Halks ir fizikas doktora Brūsa Banera emocionālais un impulsīvais otrais "es", kas ir trakojošs milzis, radot milzu problēmas viņa dzīvē.

"Es iemācījos sevi savaldīt, tāpat kā Brūss Baners iemācījās kontrolēt Halku, iemācījās ļaut Halkam iznākt īstajos brīžos, un tādā veidā tas viņam arī deva garīgo mieru. Bet, kad Halks iznāca, Halks sadauzīja visu, kas bija jāsadauza," 2021. gadā intervijā "Yahoo Sports" skaidroja vieglatlēte.

2021. gada Tokijas olimpiskajās spēlēs Saundersa kļuva par vicečempioni. Toreiz uz goda pjedestāla viņa izcēlās ar žestu, sakrustojot abas rokas. Viņa norādīja, ka tas simbolizēja krustpunktu vietai, kur satiekas visi apspiestie cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!