Foto: Māris Vancevičs/LOK

Parīzes olimpiskās spēles noslēdzās svētdien, 11. augustā, tomēr pavilkt svītru zem visām sacensībām vēl nevar – svarcelšanas un vingrošanas sacensībās vēl ir strīdi par izcīnītām medaļām.

Vingrošanā sieviešu sacensībās brīvajās kustībās zeltu izcīnīja brazīliete Rebeka Andradi, bet sudrabu ieguva leģendārā amerikāniete Simona Bailsa. Vēlāk jau sākās strīds par bronzu. Sākotnēji bronzu ieguva rumāniete Ana Barbosu, kurai tikai pēc papildus rādītājiem apsteidza tautieti Sabrīnu Voineu, bet piektā palika amerikāniete Džordana Čailsa.

Brīdī, kad Barbosa jau līksmoja ar Rumānijas karogu rokās, mainījās izkārtojums kopvērtējumā, jo tiesneši lēma piešķirt papildus 0,1 punktu Čailsai, kas tādējādi pakāpās uz bronzas pozīciju. Amerikāniete vēlāk arī saņēma šo bronzas medaļu.

Tomēr Rumānijas puse iesniedza protestu Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), kas olimpisko spēļu laikā darbojas un strīdus izskata pēc īpaša, steidzamības reglamenta. CAS apmierināja Rumānijas prasību un konstatēja, ka ASV galvenā trenere Sesile Lendī protestu uzreiz pēc sacensībām nav iesniegusi noteiktās vienas minūtes laikā, bet gan 64 sekundes pēc sportistes uzstāšanās. Līdz ar to tiesneši nedrīkstēja pārskatīt Čailsas rezultātu un piešķirt papildus 0,1 punktu.

CAS lēmums ir noteicošais, tomēr ASV vingrošanas vadošā organizācija paziņojusi, ka iesniegs jaunus pierādījumus strīdīgajā lietā. ASV puse apgalvo, ka trenere protestu iesniegusi noteiktās minūtes laikā, tomēr nav skaidrs, kādēļ šie pierādījumi netika iesniegti iepriekš.

Kamēr notiek strīds, fiziski bronzas medaļa joprojām ir pie amerikānietes, lai gan SOK pēc CAS lēmuma paziņojusi, ka bronza pienākas rumānietei. Čailsa jau atgriezusies savā dzimtenē ar bronzas medaļu, līdz ar to nav zināms, kā Barbosu fiziski tiks pie Parīzes olimpiskās bronzas medaļas.

Savukārt svarcelšanā strīds ir par medaļām vīriešu sacensībās svara kategorijā līdz 89 kilogramam. Tāpat kā vingrošanā, arī šajā gadījumā strīds ir par bronzu.

Sacensībās ar jaunu pasaules rekordu uzvarēja bulgārs Karloss Nasars, sudrabs tika Jeisonam Lopesam no Kolumbijas, bet bronza sākotnēji ir piešķirta itālim Antonino Picolato, ka summā tikai par vienu kilogramu apsteidza Moldovas sportistu Marinu Robu.

Grūšanā Picolato tikai ar trešo piegājienu virs galvas pacēla 212 kilogramus smago stieni. Tiesneši sākotnēji neieskaitīja mēģinājumu, jo itālis tehniski nepareizi fiksējis svaru virs galvas. Vēlāk tiesnešu lēmumu mainīja svarcelšanas žūrija, tādējādi itālis tika pie bronzas.

Tomēr Moldovas Svarcelšanas federācija iesniegusi prasību CAS un to paspējusi paveikt vēl pirms oficiāli slēgtas olimpiskās spēles, lai apelāciju izskatītu pēc olimpisko spēļu laikā esošā nolikuma.

Moldovas puse sākotnēji apelāciju iesniedza Starptautiskās svarcelšanas federācijas (IWF) tehniskajā komisijā, kā to nosaka iekšējie reglamenti. Tomēr IWF norāda, ka gan IWF, gan sacensību žūrija nav ievērojusi savus noteikumus. Moldovas puse norāda, ka žūrija nepamatoti uz laiku apturējusi sacensības, kas ļāvis Itālijas pusei ilgāk apdomāties un tikai tad iesniegt protestu, kas ir godīgas spēles principa pārkāpums.

Svarcelšanas gadījums, iespējams, kļūs par interesantāko strīdu pēdējā laikā. Lai gan protests CAS iesniegts vēl pirms olimpisko spēļu noslēguma, CAS šāda rakstura strīdus izskata tikai olimpisko spēļu laikā. Līdz ar to, iespejams, CAS svarcelšanas strīdu skatīs tikai pēc četriem gadiem Losandželosā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!