Foto: LOK/Māris Vancevičs

Lai gan Sporta arbitrāžas tiesa, kas ir augstākā institūcija pasaules sportā strīdu risināšanā, ar savu lēmumu noteikusi galējo medaļu sadalījumu Parīzes olimpiskajās spēlēs sieviešu vingrošanas sacensībās brīvajās kustībās, ASV delegācija nedomā apstāties un grib panākt medaļu savai sportistei Džordanai Čailsai.

Ziņots, ka vingrošanā sieviešu sacensībās brīvajās kustībās zeltu izcīnīja brazīliete Rebeka Andradi, bet sudrabu ieguva leģendārā amerikāniete Simona Bailsa. Vēlāk jau sākās strīds par bronzu. Sākotnēji bronzu ieguva rumāniete Ana Barbosu, kurai tikai pēc papildus rādītājiem apsteidza tautieti Sabrīnu Voineu, bet piektā palika amerikāniete Džordana Čailsa.

Brīdī, kad Barbosa jau līksmoja ar Rumānijas karogu rokās, mainījās izkārtojums kopvērtējumā, jo tiesneši lēma piešķirt papildus 0,1 punktu Čailsai, kas tādējādi pakāpās uz bronzas pozīciju. Amerikāniete vēlāk arī saņēma šo bronzas medaļu un ar to šobrīd atrodas mājās ASV.

Tomēr Rumānijas puse iesniedza protestu Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), kas olimpisko spēļu laikā darbojas un strīdus izskata pēc īpaša, steidzamības reglamenta. CAS apmierināja Rumānijas prasību un konstatēja, ka ASV galvenā trenere Sesile Lendī protestu uzreiz pēc sacensībām nav iesniegusi noteiktās vienas minūtes laikā, bet gan 64 sekundes pēc sportistes uzstāšanās. Līdz ar to tiesneši nedrīkstēja pārskatīt Čailsas rezultātu un piešķirt papildus 0,1 punktu.

ASV vingrošanas vadošā organizācija iesniedza CAS jaunu pierādījumus, tomēr CAS amerikāņu centienus noraidīja.

"CAS informēja "USA Gymnastics", ka viņu nolikums neparedz pārskatīt lēmumu, arī gadījumos, ja iesniegti jauni pierādījumi. Esam vīlušies par šo skaidrojumu un turpināsim izmantot visas iespējas un apelācijas, ieskaitot Šveices Federālo tribunālu, lai nodrošinātu Džordanai taisnīgu punktu skaitu, vietu un medaļu," teikts organizācijas paziņojumā.

Teorētiski jebkuri CAS lēmumi vēl ir izskatāmi Šveices Augstākajā tiesā jeb Šveices Federālajā tribunālā vai Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Tikmēr SOK jau sazinājusies ar "USA Gymnastics", lai no Čailsas atgūtu medaļu un to nodotu rumānietei Barbosai. SOK pēc tam sazināsies ar Rumānijas Olimpisko komiteju, lai vienotos par īpašu medaļas pasniegšanas ceremoniju Barbosai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!