Foto: AP/Scanpix/LETA

Austrāliešu breika dejotāja Reičela Gana jeb "Raygun" Parīzes olimpiskajās spēlēs izcēlās ar savdabīgām dejas kustībām, kas sociālajos tīklos kļuva par sensāciju. Tomēr Austrālijā pēc olimpiskajām breika sacensībām ne visi bija mierā ar šādu priekšnesumu, tāpēc tika sākta petīcija, lai ierosinātu izmeklēšanu par atlasi uz olimpiskajām spēlēm.

36 gadus vecā Gana strādā par pasniedzēju Makarī Universitātē. Viņai ir doktora grāds kultūras studijās, un austrāliete pētniecībā koncentrējas uz hiphopa kultūru. Viņa ieguva iespēju piedalīties pirmajās breika sacensībās olimpiskajās spēlēs, tomēr Gana atmiņā palika ar savām neparastajām deju kustībām, un viena no tām atgādināja ķenguru. Tiesnešu vērtējumi viņai bija zemi, un austrāliete izstājās pēc apakšgrupu turnīra.

Austrālijas portālā "change.org" tika sākta petīcija, lai ierosinātu izmeklēšanu pret Ganu. Petīcijas pieteikumā apgalvots, ka Gana esot manipulējusi atlases procesu savā labā un pieļauts, ka Ganas vīrs esot bijis atlases komisijas dalībnieks.

Šī petīcija pāris dienu laikā savāca 54 000 parakstu, tomēr tā tika izņemta no portāla. "Change.org" paziņoja, ka šis ieraksts atzīmēts kā dezinformācija. Ceturtdien Austrālijas Olimpiskās komitejas (AOC) izpilddirektors Mets Kerols sacīja, ka petīcija "izraisījusi sabiedrības naidu bez jebkāda faktiska pamata", piebilstot, ka tā ir "satraucoša, maldinoša un iebiedējoša".

Pati Gana uzrunā sociālajā tīklā "Instagram" sacīja, ka pretreakcija viņas sniegumam olimpiskajās spēlēs viņu iekšēju grauj.

"Es izgāju uz skatuves un izklaidējos, bet es to uztvēru ļoti nopietni. Gatavojoties olimpiskajām spēlēm, es smagi strādāju un atdevu visu. Patiešām! Un es esmu pagodināta, ka esmu daļa no Austrālijas olimpiskās komandas un sporta veida olimpiskās debijas."

Viņa saviem kritiķiem norādīja to, ka tika izvēlēta caurspīdīgā un neatkarīgā kvalifikācijas pasākumā un nominācijas procesā.

"Es patiešām vēlētos lūgt presi beigt vajāt manu ģimeni, manus draugus, Austrālijas breika kopienu un plašāku ielu deju kopienu. Visi ir daudz pārdzīvojuši, tāpēc es lūdzu jūs ievērot viņu privātumu," teica Gana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!