Foto: LHF

Latvijas hokeja izlases svētdien piedzīvotais zaudējums pārbaudes mačā pret Dāniju jāvērtē kā laba mācība gaidāmajam 2026. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, pēc cīņas sacīja komandas galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

Latvijas izlase svētdien "Arēnā Rīga" dāņiem piekāpās ar 2:3, kaut gan vēl pirms noslēdzošās trešdaļas atradās vadībā ar 1:0. Savukārt trešajā periodā Dānija īsā laikā guva trīs vārtus pēc kārtas un panāca 3:1.

"Spēle bija dažāda – bija labi momenti, tad pārgāja ļoti sliktos momentos. Bija nevienmērīga spēle. Viss sākas ar niansēm un aizsardzības. Ja aizsardzībā mums parādās caurumi, tad pretinieks tos var izmantot. Ņemšu pozitīvi to, ka no kļūdām jāmācās. Pašlaik to varam izdarīt, varam veikt kādas korekcijas, kas mums var palīdzēt olimpiskajā kvalifikācijā," preses konferencē pauda Vītoliņš.

"Ja šādā spēlē uzvarētu, šķistu, ka viss ir kārtībā. Kaut gan pēc otrās trešdaļas bijā vadībā, bija redzams, ka ir ļoti daudz brāķa – piespēlēs, bija ļoti daudz pretuzbrukumu, ko pretinieks neizmantoja," akcentēja Vītoliņš. "Tas bija pirmais signāls tam, ka jāspēlē vienkāršāk. Īpaši, ja redzam, ka ledus šobrīd vēl ir tāds lēkājošs – kritām gan mēs, gan dāņi. Tas ir sagatavošanās posms. Labi, ka mums ir tika meistarīgs pretinieks."

Latvijas izlases galvenais treneris arī piebilda, ka katram virknējumam bijušas labas un ne tik labas epizodes, kad tika pazaudētas pozīcijas un galva. Taču šī pēc vasaras komandai bija pirmā spēle, un vajadzīgs laiks, lai saspēlētos.

Pirmdien Latvijas izlasei pret Dāniju būs otrā un noslēdzošā pārbaudes spēle pirms olimpiskās kvalifikācijas, kas Rīgā sāksies jau ceturtdien. Vītoliņš akcentēja – izmaiņas pirmdien sastāvā būs, tostarp varētu būt arī vārtsarga pozīcijā. Pirmajā mačā vārtu drošība tika uzticēta Kristeram Gudļevskim, otrais numurs pieteikumā bija Gustavs Grigals, bet pārbaudes spēlēs nepiedalīsies Artūrs Šilovs, jo treneri vēlas viņu pataupīt.

"Nedomāju, ka mums [pēc klubu treniņnometnēm] ir fiziskā bedre. Dānija savākusi savu stiprāko sastāvu. Spēle starp komandām bija līdzīga, abām bija daudz brāķa. Vasaras beigu un rudens sākuma hokejs, kurā ir kļūdas. Tās jāmēģina ātri novērst," teica Vītoliņš.

Potenciāli Latvijas galvenā konkurente olimpiskajā kvalifikācijā Francija sestdien pārbaudes spēlē pamanījās ar 0:9 kapitulēt Norvēģijai. Vītoliņš uzsvēra, ka šo spēli neesot gribējis pat analizēt, jo šajā laikā viss strauji mainoties. "Arī Francija noteikti pamanīja, ka, redz, savā laukumā zaudējām Dānijai. Mums ir savs ceļš, pretiniekam – arī. Mums jāizlabo kļūdas un jāspēlē savs hokejs. Spēlētāji ir pietiekami labi un tehniski, lai mēs to izdarītu."

Pirmo maču pēc trīs gadu izlaišanas Latvijas izlasē aizvadīja uzbrucējs Zemgus Girgensons. Vītoliņš priecājās par šī spēlētāja kvalitāti – viņš esot iesaistījies cīņās un labi lasījis spēli. "Viennozīmīgi Zemgus Latvijas izlasei ir pastiprinājums."

Latvijas izlase olimpisko kvalifikāciju sāks ceturtdien "Arēnā Rīga" pret Slovēniju, piektdien būs cīņa pret Ukrainu, savukārt svētdien gaidāms duelis pret Franciju. Tikai turnīra uzvarētāja iegūs ceļazīmi uz četrgades sporta forumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!