Foto: LHF

Uzvarētāju Rīgā notiekošajā 2026. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā noteiks katras izlases raksturs, pēc panākuma pār Slovēniju norādīja Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš.

Latvijas izlase ceturtdien pirmajā kvalifikācijas mačā piepilditā "Arēnā Rīga" sarežģītā divcīņā ar 4:2 uzvarēja Slovēniju. Jau piektdienas vakarā komandu gaida spēle ar Ukrainu, bet svētdien jākrusto nūjas ar Franciju.

"Apsveicu komandu ar pelnītu un darba pilnu uzvaru. Paldies mūsu līdzjutējiem par fantastisko atbalstu. Vienmēr ir grūti iesākt. Kā redzējām, slovēņi nebaidījās spēlēt. Tā bija riktīga darba uzvara. Momenti bija vēl vairāk, bet vienlaikus trešajā trešdaļā puiši mācēja pareizi nospēlēt un nosargāt pārsvaru, radot arī vārtu gūšanas momentus," preses konferencē sacīja Vītoliņš.

"Ir patīkami, ka varam spēlēt mājās. Publika rada papildus spēkus. Tas bija jūtams – ja kaut kur vajadzēja skriet, puiši tiešām to darīja," akcentēja treneris. "Šķiet, neiekritām 2 pret 1 pretuzbrukumos, aizsardzībā nostrādājām visai labi. Radījām daudz momentu. Cerams, vairākums turpināsies tāpat."

Vītoliņš slavēja Latvijas izlasi par darbu aizsardzībā, kaut gan vasaras laikā un piepildītā arēnā ledus nebija tās labākās kvalitātes.

"Šodien bija redzams, ka puiši aizsardzībā centās. Hallē temperatūra ir augsta, un redzams, ka ledus nespīd – tas pēc piecām minūtēm kļūst kā smilšpapīrs, ripa lēkā. Domāju, nebija neviena spēlētāja, kas pagrieztos no ripas. Visi metieni tika bloķēti. Ja aizsardzībā viss ir kārtībā, tad uzbrukumā varam radīt momentus. Jā, ielaidām divus vārtus, bet būs viela rītdienai paskaidrot, ko vēl varam uzlabot," norādīja Latvijas izlases stūrmanis. "Šis ir tas brīdis, kad visi pēc hokeja ir noilgojušies. Varbūt kādam uz tāda ledus ir smagākas kājas, bet visi slidoja un cīnījās. Domāju, šajā turnīrā visu noteiks raksturs. Kā redzam, fiziskā sagatavotība visiem ir laba."

Īsi pirms turnīra kļuva skaidrs, ka Latvijas izlasei ceļgala problēmu dēļ nevarēs palīdzēt Vankūveras "Canucks" vārtsargs Artūrs Šilovs, tāpēc pirmā numura loma uzticēta Kristeram Gudļevskim. Ārkārtas situācijā naktī uz ceturtdienu Rīgā ieradās Somijā spēlējošais Ēriks Vītols.

"Šilova nespēlēšana radīja uztraukumu. Gudļevskis aizvadīja fantastisku spēli, īpaši sākumā, kad metienu pa viņa vārtiem bija maz un kad bija grūti ieiet spēlē. Ne no kā pēkšņi parādījās kāds metiens. Latvijai ir labi vārtsargi. Mums ir jābūt lepniem, ka mums ir laba vārtsargu skola. Jebkurš ir gatavs iestāties. Paldies visiem, kas mums šeit ir. Paldies Ērikam, ka viņš uzreiz atbrauca un ka klubs bija pretimnākošs," priecājās Vītoliņš.

Piektdien pulksten 20.00 Latvijas hokejisti "Arēnā Rīga" tiksies ar Ukrainu, kas ceturtdien savā pirmajā mačā ar 2:7 piekāpās Francijai.

"Ukraina ir meistarīga komanda. Ne velti viņi uzvarēja savā pasaules čempionāta divīzijā un tika augstāk. Šeit visu izšķirs nianses. Disciplīna būs pirmajā vietā. Slovēņiem pirmo vairākumu ļāvām izspēlēt tikai otrās trešdaļas vidusdaļā. Pusi spēles bijām disciplinēti, nedevām viņiem pat iespējas atlepoties, lai radītu kaut ko ļoti bīstami. Paši savukārt strādājām tā, lai Slovēnija noraidītos. Rīt mums jādara tieši tas pats – jācenšas spēlēt aktīvi, lai piespiestu pretiniekus noraidīties," akcentēja Vītoliņš. "Vārti vairākumā bija vajadzīgi. It kā to trenējam, bet vairākums neiet un neiet. Sāc uztraukties un nezini, ko darīt. Šodien pirmajai maiņai klājās labi, cerams rīt pavilksies arī otrā."

Tikai Rīgas turnīra uzvarētāja iegūs ceļazīmi uz 2026. gada olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!