Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Vairs tikai viena uzvara šķir Latvijas hokeja valstsvienību no atgriešanās olimpiskajās spēlēs – pēdējais solis jāsper rītvakar mačā pret Franciju. Kvalifikācijas turnīru iesākusi ar uzvaru pār slovēņiem, otrajā dienā Harija Vītoliņa diriģētā komanda vakar pārliecinoši ar 5:1 (2:0, 3:0, 0:1) apspēlēja Ukrainas hokejistus. Kā jau mājiniekiem piedien, mūsējos uz priekšu dzen arī pamatīgs līdzjutēju atbalsts "Arēna Rīga" tribīnēs.

Arī paši hokejisti pirms turnīra uzsvēra, ka spēlēt savās mājās – tā ir milzīga priekšrocība, jo fanu atbalsts un mīlestība rada pavisam citas emocijas, nekā spēlēšana jebkur citur. "Nevar salīdzināt ar neko citu. Spēlēt Latvijā… Ārzemēs tu spēlē klubam un sev. Šeit tu spēlē latviešiem. Ģimenei, radiem, faniem. Tās ir tavas mājas, un tavi cilvēki atbalsta tevi. Tās sajūtas ir neizskaidrojamas," intervijā medijam MVP atzina aizsargs Kristiāns Rubīns. "NHL pirmā spēle vai svarīga spēle ar Latvijas izlasi Rīgā – tās ir divas dažādas lietas. Pilnīgi dažādas. Spēlējot Latvijā, tu pārstāvi lielāku godu, tu pārstāvi valsti, nevis tikai sevi."

Līdzīgas sajūtas arī vienam no komandas uzbrukuma līderiem Rūdolfam Balceram: "[Mājas sienas] Noteikti palīdzēs. Tas ir pārbaudīts. Uzvarējām iepriekšējo olimpisko kvalifikāciju – Rīgā tādu atmosfēru piedzīvoju pirmo reizi. Arī pasaules čempionāts, kad izcīnījām bronzu, bija mājās. Labākas emocijas dabūt nav iespējams. Mūsu cilvēku atbalsts dod tikai papildus enerģiju. Mēģināsim no tā uzlādēties un dzīt viens otru uz priekšu."

Kvalifikācijas turnīrā Rīgā par olimpisko ceļazīmi sacenšas četras komandas – Latvija, Slovēnija, Ukraina un Francija. Tiesības piedalīties olimpisko spēļu turnīrā, kas risināsies divās arēnās Milānā laika posmā no 2026. gada 5. līdz 22. februārim, nodrošinās Rīgas turnīra uzvarētāja, taču zināmas izredzes saglabā arī otrās vietas ieguvēja – tas tādēļ, ka starptautiskā federācija (IIHF) vietu starp 12 turnīra dalībniecēm joprojām dīvainā kārtā (pēc ranga, kas šobrīd iesaldēts) rezervējusi arī Krievijai. Ja okupantu karaspēks joprojām nebūs padzīts no Ukrainas zemes un agresorvalsts turpinās savu nožēlojamo eksistenci pašreizējā formātā, sagaidāms, ka tās vietu piešķirs kādai no tuvākajām sekotājām, kas palikušas aiz svītras – komandām, kas trijos kvalifikācijas turnīros (bez Rīgas arī Bratislavā un Olborgā) ierindojās otrajā vietā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!