Foto: FIBA

Latvijas basketbola izlase svētdien, 27. augustā, aizvadīja līdz šim izcilāko spēli komandas vēsturē, Pasaules kausa H grupas otrajā spēlē neticamā cīņas galotnē ar 88:86 (26:33, 23:20, 13:21, 26:12) pieveicot Tokijas olimpisko spēļu vicečempioni Franciju.

Ar šo uzvaru Latvija nodrošina iekļūšanu otrajā posmā, turpinot cīņu par ceturtdaļfinālu, savukārt Francijai – vienai no turnīra galvenajām favorītēm – cīņa par augstākajām vietām nu ir galā. Mūsu šodienas pretiniecei šis bija otrais zaudējums divās spēlēs, un francūži tagad kopā ar Libānu no H grupas turpinās cīņu par 17.-32. vietu.

Otrā posma spēles pret G grupas divām komandām, kas, visticamāk, būs Spānija un Brazīlija, aizvadīs 1. un 3. septembrī.

Mūsējo rindās fenomenālu spēli aizvadīja Artūrs Žagars, kuram 22 punkti. Rolands Šmits guva 20 punktus, no kuriem vairāki nāca spēles izšķirošajos momentos. Savukārt "Latvijas lāzerim" Dāvim Bertānam šodien 15 punkti, tostarp vairāki svarīgi tālmetieni.

Latvija spēles sākumā daudz uzbruka no tālienes, sākotnēji to darot ar zemu precizitāti. Francijas komandā lieliski spēli iesāka Evans Forņē, kurš realizēja vairākus tālmetienus, un pirmajā spēles ceturksnī kopumā guva 15 punktus, savukārt Jabusele pievienoja vēl deviņus.

Latvijas rindās maču lieliski iesāka Rolands Šmits, kurš guva deviņus punktus spēles pirmajās desmit minūtēs. Savukārt Dāvis Bertāns spēlē izcili iesaistījās no rezervistu soliņa – viņš realizēja trīs tālmetienus un kopumā pretinieku grozā salādēja desmit punktus. Tieši Dāvja lieliskais sniegums ļāva mums turēties līdzi francūžiem spēles pirmajā ceturtdaļā.

Arī spēles otro ceturksni Francija uzsāka ar ļoti kvalitatīvu saspēli, iegūstot astoņu punktu pārsvaru. Latvijas uzbrukums bija iestrēdzis, mūsu komandai vienubrīd bez punktiem esot vairāk nekā divas minūtes. Taču tad spēles gaitu salauza Artūrs Žagars, gūstot sešus punktus pēc kārtas. Francija turpināja sodīt Latviju par kļūmēm aizsardzībā, ar apskaužamu precizitāti realizējot trīspunktu metienus un izvirzoties vadībā ar deviņu punktu pārsvaru.

Tomēr pirmā puslaika izskaņā prettriecienu deva Latvija – Žagars atkal saasināja spēli uzbrukumā, skaisti gūstot punktus pēc caurgājiena, savukārt Kristers Zoriks realizēja divus ļoti svarīgus tālmetienus, samazinot deficītu līdz minimumam. Francija uz to atbildēja ar vēl vienu Forņē trīspunktnieku un pārtraukumā abas komandas devās ar rezultātu 49:53 francūžu labā. Mūsu pretinieki pirmajā puslaikā realizēja desmit no 14 trīspunktu metieniem.

Trešās ceturtdaļas sākumā Francijai padevās 10:3 izrāviens, komandai turpinot realizēt tālmetienus ar apbrīnojamu precizitāti. Tam atkal sekoja Latvijas 7-0 izrāviens, taču pēc tā mūsu uzbrukums pilnībā iestrēga un nespējām gūt punktus vairāk nekā trīs minūtes.

Franciju uz priekšu dzina spožā Jabuseles un Forņē spēle, abiem vīriem realizējot vairākus sarežģītus metienus. Līdzās zemajai metienu precizitātei Latvijai problēmas radīja arī relatīvi daudzās kļūdas. Pirms noslēdzošās ceturtdaļas Latvijai jau bija 12 punktu deficīts – 62:74.

Noslēdzošo spēles ceturksni Latvija iesāka ar labu aizsardzību, taču pašu pieļautās kļūdas neļāva izmantot Francijas nedienas uzbrukumā. Latvija nespēja realizēt arī soda metienus, otrajā puslaikā vairākus no tiem svarīgos brīžos garām aizmetot Žagaram.

Ceturtajā ceturtdaļa otro nesportisko piezīmi nopelnīja Nando De Kolo, un viņam mačs bija beidzies priekšlaicīgi. Tas šķietami arī simbolizēja spēles gaitas maiņu. Noslēdzošās ceturtdaļas vidū Latvijai beidzot izdevās atrast ritmu uzbrukumā un samazināt rezultāta starpību līdz trīs punktu deficītam.

Turpmākās minūtes aizritēja punkts-punktā. Žagars bija fenomenāls, tostarp realizēja svarīgu tālmetienu. Aptuveni divas minūtes līdz spēles beigām Francijai bija trīs punktu pārsvars, taču Latvija nespēja realizēt brīvus tālmetienus, lai izlīdzinātu rezultātu.

Kad līdz spēles beigām bija palikušas 37 sekundes Rolands Šmits izvirzīja vadībā Latvijas izlasi ar rezultātu 87:86. Nākamajā uzbrukumā Forņē nerealizēja sarežģītu metienu. Pēc tam jau Francijai nācās pārkāpt noteikumus. Žagars realizēja tikai vienu no diviem soda metieniem, savukārt Francijas spēlētāja Fransisko tālmetiens pēdējās sekundēs nebija precīzs un mūsējie svinēja uzvaru ar rezultātu 88:86.

Portāls "Delfi" piedāvāja teksta tiešraidi no Džakartas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!