Foto: Saulius Žiūra

Katru gadu Ziemassvētku gaidīšanas laiks sākas ar Pirmo adventi, kas dod starta signālu eglīšu iedegšanas pasākumiem. Kā liecina "European Best Destinations" veiktā aptauja, skaistākā Ziemassvētku egle Eiropā šogad atrodas pavisam netālu no Latvijas – pirmās vietas ieguvēja ir stilizētā eglīte Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Kā raksta portāls, Viļņas svētku eglīte ir vienkārši apburoša. Tās apskates laikā iespējams arī izstaigāt vecpilsētas ielas, kas skaisti sapucētas svētku gaidās. Tāpat patīkamu un vērtīgu pastaigu piedāvā pie Ziemassvētku eglītes iekārtotais tirdziņš, kur iespējams iegādāties mājražotāju labumus un amatnieku darinājumus, baudīt karsto šokolādi vai karstvīnu, kā arī palutināt garšu kārpiņas ar saldumiem un vafelēm. Plašāku piedāvājumu lūko šeit. Tirdziņš būs atvērts līdz 7. janvārim.

Vēstīts – lai izgatavotu svētku egli Lietuvas galvaspilsētā, nav nocirsts neviens kociņš. 27 metru augstajā metāla konstrukcijā salikti aptuveni seši tūkstoši zaru, taču rotāšanai izmantotas gaismu virtenes, kuru kopgarums sasniedz aptuveni piecus kilometrus. Tā ir īpaši izstrādāta, lai kalpotu gadiem, turklāt arī egļu zari iegūti no kokiem meža apkopes laikā.

Šī gada eglīte, kura meklējama pie Viļņas katedrāles, atgādina dāmas figūriņu no šaha 14.-15. gadsimtā, kuru arheologi atrada 2007. gadā.

Ja viesojies Viļņas pusē, starp klasiskajiem apskates objektiem minama Viļņas katedrāle, Austras vārti, Trīs Krustu kalns un arī Trāķu ezerpils, kas atrodas turpat pilsētas pievārtē. Par tām lasi šeit. Savukārt, runājot par mazāk zināmām, bet interesantām vietām Viļņā, minama Užupes republika, burgernīca "Keulė Rūkė", kā arī Viļņas rotaļlietu un Ilūziju muzeji. Vairāk lasi šajā rakstā.

Taču turpinājumā iepazīsties ar visu šī gada skaistāko Eiropas Ziemassvētku eglīšu topu! Ja tuvākajā laikā plāno ceļojumu uz kādu no šīm vietām, izmanto izdevību skaistumu skatīt savām acīm.

  1. Viļņa, Lietuva
  2. Prāga, Čehija
  3. Strasbūra, Francija
  4. Ķelne, Vācija
  5. Kijeva, Ukraina
  6. Roma, Itālija
  7. Vīne, Austrija
  8. Budapešta, Ungārija
  9. Insbruka, Austrija
  10. Brisele, Beļģija
  11. Frankfurte, Vācija
  12. Tallina, Igaunija
  13. Varšava, Polija
  14. Jorka, Anglija
  15. Stokholma, Zviedrija
  16. Brasova, Rumānija
  17. Parīze, Francija

Vērts piebilst, ka portāla "Delfi" aptaujā lasītāji par skaistāko atzinuši Tallinas egli, kurai Viļņas stilizētais svētku simbols min uz papēžiem. Savu viedokli par šī gada Baltijas valstu eglītēm vari izteikt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!