Foto: Linda Kauliņa
Starp Ainažiem un Kuivižiem plešas viena no skaistākajām vietām Latvijā – Randu pļavas. Tajās ir milzīga savvaļas puķu un putnu daudzveidība, bet siltajā sezonā teritorijā var sastapt arī pa kādai savvaļas govij. Ja gribas pieredzēt pļavu skaistumu no augšpuses, jādodas pa taku, jo tās galā atrodas skatu tornis.

Randu pļavas ir vienīgās piejūras pļavas Latvijā, kas arī uzskatāmas par dzīvo herbāriju, kur 200 hektāru platībā sastopama trešā daļa Latvijas ziedaugu. Randu pļavās var atrast arī 37 retas un apdraudētas augu sugas, piemēram, jumstiņu gladiolu, kas sāk ziedēt jūlija sākumā, zemeņu āboliņu, jūrmalas āžloku, Eiropas saulpurenes, dažādas orhidejas un citus retumus, par unikālo vietu Latvijā "Tūrisma Gidam" informāciju sniedz Salacgrīvas tūrisma informācijas centra vadītāja Kristiāna Kauliņa.

Randu pļavās sastopamas arī daudz un dažādu putnu sugas, piemēram, dzeltenās un baltās cielavas, niedru stērstes, sāmsalas dižpīles, gauras un citas, bet ja paveiksies, varēsi ieraudzīt tādus retus putnus kā melno stārķi un jūras ērgli.

No pavasara līdz rudenim Randu pļavās iespējams satikt Galovejas šķirnes govis, tādēļ Dabas aizsardzības pārvalde aicina aiz sevis aizvērt vārtiņus un līdzi paņemtos mājas mīluļus ganību teritorijā turēt pie pavadas, apskatīt un fotografēt govis no attāluma, nekaitināt tās un atcerēties, ka govs mīļākais kārums ir zāle un nav nepieciešamība tās barot. Teritorija ir norobežota ar elektrisko ganu, tāpēc aploka tuvumā jābūt uzmanīgiem. Galovejas šķirnes govis ir Latvijas Dabas fonda mobilais ganāmpulks, kuras atrodas Randu pļavās, lai atjaunotu dabiskās pļavas.

Oficiāli takas garums ir ap 1,4 kilometriem vienā virzienā, taču pie takas gala ir atzars līdz jūrai, tāpēc visa pastaiga kopumā izvērtīsies ap četriem kilometriem gara. Takas galā iespējams uzkāp skatu tornī, kā arī ielūkoties mācību klasē un uzzināt informāciju par dabas vērtībām Randu pļavās. Blakus skatu tornim pieejami četri piknika galdiņi, kur iespējams ieturēt līdzpaņemto maltīti.

Randu pļavas atrodas starp Kuivižu ciematu un Ainažiem. Lai nokļūtu līdz Randu pļavām, jādodas pa VIA Baltica šoseju Ainažu virzienā. Pie Randu pļavām izveidots neliels brauktuves paplašinājums – stāvvieta, kur redzama norāde "Randu pļavas 0,1 km" ceļa A1 malā.

Dabas liegums "Randu pļavas" ietilpst UNESCO "Cilvēks un biosfēra" programmas teritorijā "Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts", kas ir vienīgā šāda veida īpaši aizsargājamā dabas teritorija Latvijā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!