Foto: Privātais arhīvs
Bumbu kalniņš ir 16 metrus augsts paugurs Bolderājas kāpās, Kleistu mežā, Rīgā. Tornis celts kultūrvēsturiskā vietā – vienā no Rīgas atbrīvošanas kauju piemiņas vietām.

1919. gadā te notikušas sadursmes starp Latvijas brīvības cīnītājiem un bermontiešiem. Bumbu kalniņā bija iekārtots Latgales divīzijas komandpunkts. Jau Latvijas pirmās brīvvalsts laikā tur tika uzstādīts akmens bluķis ar piemiņas plāksni, kas padomju laikā ticis noņemts, taču atkal jau ir atjaunots.


Uz skatu torni ir ļoti viegli nokļūt – jābrauc, piemēram, ar 36. vai 56.autobusu un jākāpj pieturā ar gluži tādu pašu nosaukumu – Bumbu kalniņš. Tālāk jau ir norāde, kas parāda virzienu, kurā jādodas. Neliels gājiens pa grunts ceļu un, skat, tornis jau priekšā! Ir izveidotas tīkamas koka taciņas ar pakāpieniem, kuri ved augšpus kāpai. Tur arī atrodas piemiņas plāksne. Tālāk pa koka laipu caur priedulāju jādodas uz kreiso pusi.
Foto: Privātais arhīvs
Tornis ir salīdzinoši augsts, un uzkāpjot tā virsotnes platformā ir jūtams diezgan stiprs vējš. Jāņem vērā arī fakts, ka tornī vienlaicīgi nedrīkst atrasties vairāk kā pieci cilvēki. No torņa virsotnes vērojams fantastisks skats – tā teikt, visa Rīga pie kājām. Redzams Vanšu tilts, Nacionālā bibliotēka, kā arī citas Rīgas centra augstceltnes. Tāpat var vērot elpu aizraujošos plašumus, mežus, netālu esošo Hapaka grāvi, veiksminieki pat var saredzēt jūru. Kopumā brīnišķīga vieta, kur izrauties no pilsētas steigas un automobiļu dunas. Turklāt tepat, Rīgā!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!