Foto: LMĒP
Žurnālistu centieni pievērst uzmanību sabiedrībai svarīgiem jautājumiem arvien biežāk saskaras ar pretdarbību un mēģinājumiem ierobežot vārda brīvību un mediju kā sabiedrības interešu sarga lomu. Finansiāli spēcīgas organizācijas vēršas pret medijiem un aktīvistiem ar pārmērīgu kompensāciju prasībām un sāk tiesvedības, lai tos iebiedētu un apklusinātu. Šai praksei ir apzīmējums SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation). Tā apdraud sabiedrības intereses, jo brīvi un spēcīgi mediji ir būtiski demokrātiskas sabiedrības iekārtas pastāvēšanai.

Arī Latvijā mediji saskaras ar tiesāšanās draudiem, pret tiem notikušas SLAPP pazīmēm atbilstošas tiesvedības. Cik tas ir aktuāli? Kā aizsargāt medijus? Kā nosargāt preses brīvību?

Pasākumu vadīs Anda Rožukalne, Sabiedrisko mediju ombuds; Rīgas Stradiņa universitātes profesore; LMĒP Ētikas padomes locekle.

Pirmā daļa būs veltīta situācijas apskatam.

Anda Rožukalne stāstīs, kāpēc SLAPP apdraud žurnālistikas kvalitāti.

Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Zane Mače pastāstīs, kāda ir Latvijas mediju pieredze ar SLAPP.

Par situāciju ar SLAPP lietām citviet Eiropā un kā pilsoniskā sabiedrība pret tām cīnās stāstīs Flutura Kusari, vecākā juridiskā padomniece Eiropas Preses un mediju brīvības centrā (European Centre for Press and Media Freedom) un vadības komitejas locekle Koalīcijā pret SLAPP Eiropā.

Eiropas Parlamenta deputāte no Eiropas Tautas partijas grupas Dace Melbārde iepazīstinās ar vienu no Eiropas kopējām iniciatīvām – plānoto direktīvu, kas vērsta pret pārrobežu SLAPP lietām.

Advokāte Gabriela Šantare no COBALT advokātu biroja stāstīs par izaicinājumiem Latvijas tiesiskajā regulējumā saistībā ar mediju aizsardzību pret SLAPP.

Pasākuma otrajā daļā no 14.00 notiks paneļdiskusija par to, kā aizsargāt medijus Latvijā, kāda ir pieredze, izaicinājumi un risinājumi.

Paneļdiskusijā piedalīsies žurnāla "Ir" galvenā redaktore Nellija Ločmele, COBALT advokātu biroja vadošais partneris Lauris Liepa, portāla "TVNET" galvenais redaktors Toms Ostrovskis un diskusijas vadītāja Anda Rožukalne.

Pasākumu finansē Kultūras ministrija, bet daļu pasākuma izmaksu sedz ETP grupa Eiropas Parlamentā sadarbībā ar Eiropas Parlamenta deputāti Daci Melbārdi. Pasākumu atbalsta Eiropas Savienības māja Rīgā, piešķirot telpas tā norisei.

Informatīvo atbalstu sniedz portāli "Delfi" un LSM.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!