Kopumā Baltijas biržu gan karš, gan ekonomiskie apstākļi ir pamatīgi paplosījuši, akciju cenas kritušas, investori, kas pēdējos gados iegādājušies akcijas sākotnējos piedāvājumos, šobrīd ir mīnusos. Raidījums "Nākotnes kapitāls" vēlējās noskaidro, vai viņš tiešām ir tik slikti kā šķiet un tāpēc pievērsās tiem, kas ir iekļauti "Nākotnes kapitāla" portfeļos, apskatot to akciju cenas, biznesa rādītājus un analītiķu teikto par tiem.

Pandēmijas laikā Baltijas tirgus pieredzēja pamatīgu uzplaukumu. Ieplūda investoru nauda un virkne uzņēmumu startēja biržā ar sākotnējo akciju piedāvājumu. Šķita, ka Baltija varētu, sekot Skandināvijas valstu piemēram un kļūt par spēcīgu finanšu centru, kas piesaista arī ārējo investīciju fondu un pārvaldnieku uzmanību un naudu. Tomēr pēcpandēmijas sekas, karš un kopēja makroekonomiskā slodze šo entuziasmu apslāpēja.

Kopš 2021. gada, kad Baltijas akciju vadošais indekss, kurš apkopo visu lielākos uzņēmumus, pieredzēja vēsturiski augstākās vērtības, tas ir krities par apmēram 18%. 2022. gadā neilgi pēc tam, kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, vērtība nokritās pat par 40%. Tomēr kopš laika gan tas ir atguvies. Taču 2021. gada rezultāti nav sasniegti.

Savukārt piecu gadu griezumā ir pat redzams pieklājīgs pieaugums, proti, tirgus indekss pieaudzis par vairāk nekā 45%. ASV akciju indekss "S&P 500" audzis par vairāk nekā 90%, bet arī Baltijas rezultāts nav slikts.

Arī "Nākotnes kapitāla" vadītājs Raivis Vilūns trešdaļu savu portfeļa ir ieguldījis tieši Baltijas akcijās. Un viņš, sekojot kolēģa Kuzikova piemēram, kurš gada sākumā analizēja savu ASV akciju portfeli, nolēma apskatīt, kā sokas viņa portfelī esošajiem uzņēmumiem.

Ieguldīt ilgtermiņā atmaksājas

Interesantu secinājumu abi raidījuma vadītāji izdarīja par ieguldīšanu ilgtermiņā. Teju visu uzņēmumu akcijas, kuri iegāja biržā pagājušajā desmitgadē vai pat senāk, ir augstāka novērtētas par savu starta cenu. Vienkāršoti sakot, tas nozīmē, ka investors, kurš ieguldīja uzņēmuma IPO vai nedaudz pēc tam un ir bijis pacietīgs, nav savas daļas pārdevis, šobrīd bauda augļu, jo viņa akcijas ir vērtīgākas nekā tās bija.

Vairāk par to, ko saka priekšā uzņēmumu finanšu dati un analītiķi, skatieties raidījumā!

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022. gada janvāra, Raivis Vilūns ir sācis investēt ienesīgākos, bet arī riskantākos finanšu instrumentos. 2023. gadā investoriem pievienojās "SEB Roboinvestora" portfelis, kas veic automatizētus ieguldījumus pasaules ETF. Raidījumā abi investori tiekas gan ar ekspertiem, gan amatieriem, lai saprastu, kur un kā tad labāk ir veidot savu nākotnes kapitālu!

Jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos.

Raidījums tapis sadarbībā ar "SEB Roboinvestoru"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!