Daļai strādājošo pensijas jautājums ir vienaldzīgs, jo, kā liecina bankas "Citadele" aptauja, apmēram 10% nemaz netic, ka tādu saņems. Savukārt citus ir samulsinājusi valdības vēlme reformēt to, cik naudas aiziet pensiju 2. līmenī. Par to un kopējo situāciju pensiju pārvaldīšanā raidījumā "Nākotnes kapitāls" stāstīja "CBL Asset Management" vadītājs Kārlis Purgailis.

Pirms dažiem mēnešiem stājās spēkā izmaiņas, kas ļauj pensiju pārvaldniekiem uzzināt, kas ir viņu klienti. Tas ļāvis pārvaldniekiem izskatīt, cik daudziem no viņu klientiem ir izvēlēts vecumam neatbilstošs pensiju plāns.

Purgailis skaidro, ka tas ir devis plašākas iespējas, bet tomēr daļu klientu sasniegt ir grūti, jo bieži vien viņi nedzīvo savā deklarētajā adresē, vai arī pieejamā kontaktinformācija ir neprecīza. Tomēr viņš saka, ka pozitīvais rezultāts ir redzams – pirms grozījumi stājās spēkā, mēnesī pensiju plānu mainīja ap desmit tūkstošiem cilvēku, bet pēc tam, nākamajā mēnesī, jau 24 tūkstoši bija mainījuši pārvaldnieku vai savu plānu.

"Mēs redzam, ka ir ļoti liela masa iedzīvotāju, kam šis pensiju jautājums ir vienaldzīgs," saka Purgailis.

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022. gada janvāra, Raivis Vilūns ir sācis investēt ienesīgākos, bet arī riskantākos finanšu instrumentos. 2023. gadā investoriem pievienojās "SEB Roboinvestora" portfelis, kas veic automatizētus ieguldījumus pasaules ETF. Raidījumā abi investori tiekas gan ar ekspertiem, gan amatieriem, lai saprastu, kur un kā tad labāk ir veidot savu nākotnes kapitālu!

Vairāk par plānotajām izmaiņām pensiju sistēmā un problēmām, ko tas nesīs ilgtermiņā, skaties raidījumā!

Jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos.

Raidījums tapis sadarbībā ar "SEB Roboinvestoru"!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!