Foto: Pixabay

Pašvaldības ar bažām gaida, kādi lēmumi tiks pieņemti jautājumā par nodokļu izmaiņām. Vietvaras jau ceļ trauksmi, ka to ienākumi samazināsies. Tiek ziņots, ka nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā. Par ko satraukti pašvaldību pārstāvji, kāda būs nodokļu izmaiņu ietekme uz pašvaldību finanšu situāciju, un kā pārmaiņas ietekmēs iedzīvotājus, par to otrdien, 24. septembrī pulksten 12 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Laura Ozoliņa izjautās Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieku un Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienības "Rīgas metropole" līdzpriekšsēdētāju Edvardu Ratnieku (NA) un Dobeles novada domes priekšsēdētāju Ivaru Gorski (LZS).

Kā ziņots, pašvaldībām varētu kompensēt nodokļu reformas radītos zaudējumus, intervijā aģentūrai LETA teica viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Nākamajā gadā Latvijā plānots īstenot nodokļu reformu, kuras laikā tiks palielināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis un ar nodokļiem neapliekamais minimums. Pašvaldības jau ceļ trauksmi, ka to ienākumi samazināsies.

Bērziņa uzsvēra, ka nodokļu reforma ir Finanšu ministrijas atbildībā un pašlaik vēl neesot skaidri gala skaitļi un reformas ietekme uz pašvaldību budžetiem. Pašlaik esot skaidrs, ka ietekme būs un to radīs ar nodokļiem neapliekamais ienākumu minimums, sacīja Bērziņa.

Bērziņa arī atzina, ka nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā.

Par nepieciešamību ieviest izmaiņas Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda darbībā tiek runāts jau ilgāku laiku. Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas jauno modeli valdībā bija plānots iesniegt līdz šī gada jūnijam.

Kā skaidroja Bērziņa, ņemot vērā, kāda pašlaik ir fiskālā telpa nākamajiem gadiem, nodokļu reformu un budžeta sarunas, esot vienošanās jauno finanšu izlīdzināšanas modeli nevirzīt tālāk.

Savus jautājumus raidījuma viesiem sūtiet uz e-pastu spried@delfi.lv vai vietnē slido.com, izmantojot kodu #Pasvaldibas.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!