Foto: Shutterstock

Laikā, kad valsts spiesta pārkārtoties uz dzīvi taupības režīmā, īpaši svarīgi būtu veicināt ekonomisko izaugsmi visos iespējamos veidos, tostarp atbalstot gan investīcijas, gan vietējo uzņēmēju radošās idejas. Nupat aizvadīta lielākā Latvijas tirdzniecības misija ASV, bet vietējo uzņēmēju atbalstam izsludināts inovatīvo biznesa ideju konkurss "Ideju kauss 2024". Tikmēr kļuvis zināms, ka "Netflix" savu daudzmiljonu budžeta seriālu tomēr, visticamāk, Latvijā nefilmēs nosacījumu maiņas dēļ. Par šiem un citiem tematiem, kas saistīti ar investīcijām un atbalstu biznesa uzsākšanai Latvijā, ceturtdien, 26. septembrī pulksten 12 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Laura Ozoliņa runās ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktoru Raivi Bremšmitu un jaunuzņēmuma "Bruntor" līdzdibinātāju Elviju Vanagu.

Kā ziņots, noslēgusies Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča un ekonomikas ministra Viktora Valaiņa vadītā tirdzniecības misija ASV, kura norisinājās no 16. līdz 24. septembrim un aptvēra trīs pilsētas – Hjūstonu, Sanfrancisko un Denveru. Kopumā vizītē piedalījās 70 uzņēmēji, kuriem bija iespēja apmeklēt pasaulē vadošo enerģētikas izstādi "Gastech" Hjūstonā, tehnoloģiju jomas izstādi "Dreamforce" Sanfrancisko, kā arī Latvijas – ASV biznesa forumu Denverā.

Paralēli tika aizvadītas daudzas individuālās tikšanās, apmeklēti pasaules vadošie tehnoloģiju uzņēmumi, slēgti sadarbības līgumi un iezīmēti soļi turpmākajai sadarbībai ar ASV, lai jau tuvāko trīs līdz piecu gadu laikā dubultotu tirdzniecības apgrozījumu līdz 1,9 miljardiem eiro.

Bet mēneša sākumā LIAA izsludinājusi pieteikšanos inovatīvo biznesa ideju konkursam "Ideju kauss 2024", kurā aicināts piedalīties ikviens 18 gadu vecumu sasniedzis Latvijas iedzīvotājs. Konkursa dalībnieki ne tikai varēs papildināt savas zināšanas, bet arī pretendēt uz naudas balvām no 40 000 eiro lielā Ideju kausa balvu fonda.

Ikvienam biznesa idejas autoram būs iespēja apgūt uzņēmējdarbības pamatus, validēt savu ideju, izveidojot "LeanCanva", kā arī papildināt savas profesionālās iemaņas pieredzējušu ekspertu vadībā tādās jomās kā investīciju piesaiste, finanšu plānošana, komandas veidošana un digitālais mārketings. Tāpat būtisks ieguvums būs jauni kontakti uzņēmējdarbības vidē un saņemtie padomi no kompetentiem mentoriem sava biznesa tālākai attīstībai. Savukārt konkursa noslēgumā 20 finālisti sacentīsies par naudas balvām, tādējādi iegūstot pirmo kapitālu savas idejas realizācijai.

Aktuāls kļuvis arī stāsts par nosacījumiem ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā. "TV3" atsaucās uz pavasarī vēstīto, ka Latvijā seriālu filmēs pasaulē viens no lielākajiem straumēšanas servisiem "Netflix". Tomēr, visticamāk, tas nenotiks. Uzņēmums savu 20 miljonus eiro vērto projektu īstenos citviet. Raidījums "Nekā personīga" atzīmē, ka Latvija nav spējusi nodrošināt skaidrus spēles noteikumus producentiem, kas sadarbojās ar "Netflix".

Savus jautājumus raidījuma viesiem sūtiet uz e-pastu spried@delfi.lv vai vietnē slido.com, izmantojot kodu #Bizness.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!