Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kopš pērn 7. oktobrī Hamās kaujinieku iebrukuma Izraēlā, nogalinot vairāk nekā tūkstoti cilvēku, saspīlējums Tuvajos Austrumos ir tikai audzis. Izraēla aktīvi turpina militārās operācijas palestīniešu apdzīvotajā Gazā, paralēli tam pēdējās nedēļās pastiprinot uzbrukumus Libānā bāzētās teroristiskās organizācijas "Hezbollah" pozīcijām. Vienlaikus notikumi Tuvajos Austrumos radījuši ne vien viļņošanos starptautiskajā arēnā, bet arī šķelšanos pat Latvijas politikā. Vai šis konflikts vērsīsies plašumā un kļūs par reģionālu karu vai tomēr iespējams pamiers un kā vērtējama līdzšinējā rietumvalstu pozīcija pret notiekošo, otrdien, 1. oktobrī, plkst. 12.00 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns diskutēs ar Saeimas deputātu, Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Izraēlas parlamentu vadītāju Igoru Rajevu, Latvijas Ārpolitikas institūta Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāju Sintiju Broku un nupat partiju "Progresīvie" atstājušo Rīgas domes deputāti Zani Pūpolu.

Jau labu laiku turpina pieaugt saspīlējums Tuvajos Austrumos, īpaši par to bažas radot tieši pēdējā nedēļā. Izraēla jau vairākas dienas veic regulārus uzbrukumus Libānā pret šajā valstī bāzētās teroristiskās organizācijas "Hezbollah" pozīcijām, aizvadītajā nedēļas nogalē likvidējot arī organizācijas ilggadējo līderi Hasanu Nasrallu. Svētdien, 29. septembrī, Izraēla veica triecienus arī pret Jemenā bāzētajiem hutu nemierniekiem. Kā zināms, gan hutus, gan "Hezbollah" politiski, finansiāli un militāri atbalsta Irāna.

Izraēlas īstenoto gaisa triecienu vilnis sākās dienu pēc tam, kad "Hezbollah" uz Izraēlas ziemeļiem izšāva vairāk nekā 100 raķešu, no kurām dažas nogāzās netālu no Haifas pilsētas.

Savukārt septembra vidū Libānā, sprāgstot peidžeriem un rācijām, nogalināti kopumā 37 cilvēki. Bojāgājušo vidū ir gan "Hizbollah" kaujinieki, gan civilisti, arī bērni. Ievainoti aptuveni 2900 cilvēku. Lai gan par šiem notikumiem Izraēla oficiāli atbildību nav uzņēmusies, avoti ASV izlūkdienstos ārvalstu medijiem pauduši, ka Izraēla Libānas grupējuma "Hizbollah" dalībnieku peidžeru spridzināšanas operāciju gatavojusi vismaz 15 gadus.

Saskaņā ar Libānas Veselības ministrijas pausto līdz 23. septembrim vien Izraēlas triecienos Libānā gājuši bojā vairāk nekā 560 cilvēki, tostarp 50 bērni. Savukārt saskaņā ar ANO augstā bēgļu komisāra Filipo Grandi pausto, glābjoties no Izraēlas gaisa triecieniem, no Libānas uz Sīriju aizbēguši jau aptuveni 100 000 Libānas un Sīrijas pilsoņu.

Vienlaikus Izraēlas amatpersonas ir arī devušas mājienus par iespējamu sauszemes iebrukumu Libānā, tostarp Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants vēl 30. septembrī pauda, ka "Nasrallas likvidēšana ir svarīgs solis, taču tas nav pēdējais."

Paralēli triecieniem Libānā Izraēla turpina arī uzbrukumus mērķiem Gazā, kur saskaņā ar neoficiālu informāciju nepilna gada laikā bojā gājuši jau vairāki desmiti tūkstoši palestīniešu.

Notiekošais Tuvajos Austrumos radījis viļņošanos arī starptautiskajā sabiedrībā. Tostarp Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans salīdzinājis Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu ar nacistu režīma diktatoru Ādolfu Hitleru, savukārt Francijas ārlietu ministrs Žans Noels Baro aicinājis visas puses "izvairīties no reģionāla uzliesmojuma, kas būtu postošs visiem."

Tikmēr joprojām aktuāls jautājums, vai un cik ļoti Irāna iesaistīsies notiekošajā. Lai gan Irānas ārlietu ministrija ziņojusi, ka nesūtīs savu armiju uz Libānu vai Gazas joslu, lai stātos pretī Izraēlai, tajā pašā laikā uzsvērts, ka Izraēla nepalikšot nesodīta par "noziegumiem", ko tā pastrādājusi pret Irānas tautu, armiju un "pretestības spēkiem". Tostarp Irāna solījusi atriebt Irānas Revolucionārās gvardes ģenerāli Abasu Nilforušanu, kurš gāja bojā Izraēlas gaisa uzlidojumā Libānas šiītu grupējuma "Hizbollah" štāba mītnei, kurā tika likvidēts arī grupējuma līderis Hasans Nasralla.

Tāpat vēstīts, ka saistībā ar viedokļu atšķirībām par Izraēlas veiktajiem triecieniem Libānas galvaspilsētā Beirūtā Latvijas politisko partiju "Progresīvie" pametušas trīs biedres – Rīgas domes (RD) deputāte Zane Pūpola, kā arī Selma Levrence un Linda Ārende.

Reaģējot uz ziņu par bojāgājušajiem pēc Izraēlas raķešu trieciena Beirūtai, Rīgas domes deputāte Zane Pūpola vietnē "X" Izraēlu salīdzināja ar Krieviju, abas nosaucot par teroristu valstīm, kas iebrūk citās valstīs. Ierakstam vēlāk sekoja partijas līdzpriekšsēdētāja Andra Šuvajeva komentārs partijas vārdā, norobežojoties no šāda apgalvojuma. Pēc šiem ierakstiem partijas valde saņēma trīs partijas biedru iesniegumus par izstāšanos no partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!