Foto: Shutterstock

Septembra nogalē Latviju pāršalca ziņas, ka viens no pasaulē lielākajiem straumēšanas servisiem "Netflix", kurš iepriekš iecerējis Latvijā īstenot 20 miljonus eiro vērtu projektu, visticamāk, to darīs citviet, jo Latvija nav spējusi nodrošināt skaidrus spēles noteikumus producentiem, kas ar šo kompāniju sadarbojas. Savukārt amatpersonas pēc šīm ziņām steidza solīt, ka risinājumi tiks meklēti. Kādas problēmas ir pašreizējā ārvalstu filmu piesaistes programmas regulējumā, kādus risinājumus valdība var piedāvāt un kāpēc Latvijas kino industrijai ir svarīgi piesaistīt ārvalstu kinostudijas un producentus, trešdien, 2. oktobrī, plkst. 13.00 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns diskutēs ar ekonomikas ministru Viktoru Valaini (ZZS), SIA "Film Angels Studio" producentu Jāni Kalēju un kinorežisoru un producentu Andreju Ēķi.

Vēl pavasarī mediji Latvijā ziņoja, ka Latvijā varētu uzņemt daudzus miljonus vērtu "Netflix" kino projektu, tomēr šī projekta realizāciju apdraudot mainītā investīciju piesaistes kārtība, kā rezultātā Latvijas piedāvājums uz kaimiņvalstu fona kļuvis nekonkurētspējīgs.

Ārvalstu filmu piesaistes programma ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbildībā, bet pati aģentūra savukārt darbojas Ekonomikas ministrijas paspārnē. Kā iepriekš skaidroja TV3 raidījums "Nekā personīga", vēl līdz šā gada pavasarim Latvija piedāvājusi tā saukto "cash rebate" programmu – konkrēta, auditēta procenta atmaksāšanu pēc filmēšanas pabeigšanas. Taču pavasarī nosacījumi piepeši mainījušies un LIAA producentiem piedāvājusi atmaksāt tikai daļu no iztērētā pievienotās vērtības nodokļa. Tas pilnībā sagrāvis 12 gadus strādājušo sistēmu.

Gan ministru prezidente, gan ekonomikas ministrs pavasarī mierināja kino nozari, ka atbalsts būšot, taču līdz šim situācija nav mainījusies. Saskaņā ar "Nekā personīga" vēstīto, LIAA kopā ar Ekonomikas ministriju 16. septembrī publicētajā informatīvajā ziņojumā pieprasījušas nākamajā gadā budžetā šim mērķim "ielikt" četrus miljonus eiro, bet Finanšu ministrija priekšlikumu noraidījusi, jo tas atstāšot ietekmi uz kopējo deficītu. Tā vietā Finanšu ministrija iesaka rīkoties fiskāli neitrāli – rūpīgi sagatavot katra kino projekta dokumentus un pierādīt, ka tie ienesīs naudu budžetā, taču par katru projektu valdība pieņems īpašu lēmumu.

Tomēr LIAA ir norādījusi, ka Finanšu ministrijas atteikums var vēl vairāk sabojāt Latvijas reputāciju starptautiski un radīt priekštatu par Latviju kā par neuzticamu partneri. "Nekā personīga" arī noskaidrojuši, ka vairāki nozīmīgi kino projekti no Latvijas aizgājuši. Piemēram, ārvalstu producentu atbalsta programmā bija iesniegts filmu projekts "Dāņu sieviete" ar plānoto attiecināmo izmaksu apjomu 1,6 miljoni eiro, bet filmas producents "Slot Machine S.A.R.L." pēc piecu mēnešu gaidīšanas Latvijā filmēšanu pārcēlis uz Islandi.

Minētajā LIAA un Ekonomikas ministrijas informatīvajā ziņojumā arī norādīts, ka atbilstoši 2023. gadā ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā sniegtā atbalsta pieredzei katrs 1 (viens) eiro, kuru no valsts budžeta ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā līdzmaksājuma veidā sniedza LIAA, piesaistīja aptuveni 5,8 eiro Latvijas ekonomikā. Savukārt, fiskālās atdeves kontekstā secināts, ka ārvalstu filmu uzņemšanas rezultātā 2023. gadā atbalsta saņēmēji kopā nodokļos atgrieza par 25 % vairāk kā sniegtais valsts budžeta atbalsta apmērs līdzmaksājuma veidā.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) vēl 24. septembrī paudusi apņēmību meklēt risinājumus ārvalstu filmu piesaistes programmai, lai nozarei nodrošinātu iepriekš solīto atbalstu. Tāpat drīz vien pēc tam – 26. septembrī – Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Harijs Rokpelnis pavēstīja, ka ārvalstu filmu piesaistes programmai atrasts "lielisks risinājums", bet par to ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) informēšot vēlāk. Ministrs 30. septembrī medijiem atklāja, ka Latvija plāno aicināt pasaulē vienu no lielākajiem straumēšanas servisiem "Netflix" veidot reģionālo biroju Rīgā.

Tāpat ziņots, ka valsts līdzfinansējuma piešķiršanai ārvalstu filmu uzņemšanai LIAA ierasti rīko atklātu konkursu projekta iesniegumu atlasei. 2024. gada valsts budžeta līdzfinansējuma konkursa ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā 6. kārta tika izsludināta laikā no 2023. gada 13. novembra līdz 2023. gada 13. decembrim, un šīs kārtas ietvaros apstiprināti tika septiņi projekti. Tostarp bija paredzēts, ka ar Latvijas līdzfinansējumu šajā gadā savu projektu īstenos SIA "Cinevilla Films" un Vācijas "Story House Picture GmbH", turpinot Eiropā atpazīstamās drāmas "Sisi 4" uzņemšanu. Savukārt SIA "Film Angels Studio" un Vācijas "Network Movie Film- und Fernsehproduktion GmbH / Studio Zentral" sadarbībā ar "Netflix Worldwide Entertainment" veidos 7 sēriju filmu "Abrakadabra", kura pilnībā tiks filmēta Latvijas teritorijā, bet SIA "White Picture" sadarbībā ar Francijas "Slot Machine S.A.R.L" veidos filmu "Dāņu sieviete", kā arī SIA "White Picture" un Igaunijas "360 Media OÜ" veidos filmu "Detektīvs Foks".

Bija plānots, ka šo septiņu filmu projekti 2024. gadā Latvijai piesaistīs investīcijas vairāk nekā 16 miljonu eiro apmērā. Plānotais Latvijas valsts līdzfinansējums bija 3 706 297,85 eiro apmērā (LIAA pieejamais finansējums – 82 200 eiro), no kuriem nodokļu nomaksas veidā valsts budžetā plānots iegūt vairāk nekā 4 miljonus eiro. Šā gada 7. maijā Ministru kabinets lēma arī par papildu valsts budžeta finansējuma piešķiršanu 2 984 598 eiro apmērā ārvalstu filmu uzņemšanai Latvijā.

Savus jautājumus raidījuma viesiem sūtiet uz e-pastu spried@delfi.lv vai vietnē slido.com, izmantojot kodu #kino.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!