Latvijas Banka prezentējusi savu vērtējumu ekonomikai un jaunākās prognozes. Cik strauji turpmāk kāps cenas, kā mainīsies kredītu procentu likmes, kāda ietekme būs valsts centieniem samazināt izdevumus publiskajā sektorā un ieviest solidaritātes iemaksas kredītiestādēm, par to trešdien, 9. oktobrī pulksten 12 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Laura Ozoliņa izjautās Latvijas Bankas prezidentu Mārtiņu Kazāku. Raidījumā piedalīsies arī "Delfi Bizness" galvenā redaktore Aija Krūtaine.

Latvijas Banka samazinājusi iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš prognozētajiem 1,8% līdz 0,6%, otrdien Latvijas Bankas rīkotajā diskusijā sacīja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste.

Vienlaikus Latvijas Banka samazinājusi IKP pieauguma prognozi 2025. gadam no 3,3% līdz 2,6%, bet ekonomikas pieauguma prognoze 2026. gadam ir samazināta no 3,8% līdz 3%.

Latvijas Bankā skaidroja, ka 2024. gada IKP prognozes samazināšanu noteica gan vājāka, nekā gaidīts, izaugsme šogad pirmajā pusgadā, gan arī Centrālās statistikas pārvaldes veiktā IKP iepriekšējo datu revīzija. Joprojām piesardzīgais tautsaimniecības dalībnieku noskaņojums liek lēst gausāku izaugsmes sasparošanos arī šogad otrajā pusgadā.

Latvijas Banka samazinājusi gada vidējās inflācijas prognozi šim gadam no iepriekš prognozētajiem 1,5% līdz 1,3%.

Savukārt bruto algas pieaugums 2024. gadā prognozēts 9,7% apmērā, 2025. gadā – 6,7% apmērā, bet 2026. gadā – 7,3%.

Savus jautājumus raidījuma viesim sūtiet uz e-pastu spried@delfi.lv vai vietnē slido.com, izmantojot kodu #Ekonomika.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!