Foto: LETA

Aktivizējušies centieni panākt, lai viesmīlības nozarē tiktu ieviesta samazinātā PVN likme ēdināšanas pakalpojumiem. Nozares pārstāvji tam šomēnes nolēmuši pievērst uzmanību arī piketā pie Saeimas nama. Kādi ir argumenti par un pret samazinātās PVN likmes noteikšanu, kāda situācija ir viesmīlības nozarē, un kā to ietekmē iedzīvotāju rocība un tas, ka viena daļa tūristu uzskata Baltiju par nedrošu teritoriju Krievijas agresīvā kara dēļ, par to ceturtdien, 10. oktobrī pulksten 12 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Laura Ozoliņa izjautās Latvijas Restorānu biedrības valdes locekli, zīmola "Ezītis miglā" līdzīpašnieku Ernando Gamarru un Latvijas Bāru asociācijas valdes locekli, "Latvijas 1. rokkafejnīcas" un restorāna "St.Black" valdes locekli Raivo Mediņu.

Kā ziņots, viesmīlības nozares pārstāvji oktobra beigās piketā pie Saeimas plāno lūgt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem noteikt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi 12% apmērā, aģentūru LETA informēja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) prezidents Andris Kalniņš.

Viņš norādīja, ka protesta akcija būs daļa no Baltijas valstu viesmīlības nozares kopīgās iniciatīvas, ar mērķi pievērst uzmanību nozares problēmām, stiprināt nozares ilgtspēju un konkurētspēju. Līdzīgas akcijas vienlaicīgi notiks arī Lietuvā un Igaunijā.

Kalniņš aģentūrai LETA skaidroja, ka PVN samazinātās likmes ieviešana sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem ne tikai veicinātu nozares stabilitāti, bet arī palīdzētu uzlabot nodarbinātību, investīcijas, kopējo valsts ekonomikas izaugsmi un samazinātu ēnu ekonomiku nozarē.

"Viesmīlības nozare ir būtiska Latvijas tautsaimniecības sastāvdaļa, un tās nākotne ir cieši saistīta ar līdzsvarotu un taisnīgu nodokļu politiku," pauda Kalniņš.

Pikets tika plānots vairāku mēnešus kopā ar Baltijas valstu viesmīlības nozares kolēģiem, piebilda Kalniņš, papildinot, ka valdībai jau ilgstoši tiek norādīts uz kritisko situāciju nozarē.

"Ir notikušas vairākas tikšanās ar Saeimas frakcijām un ministriem, kā arī savākti vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju parakstu par samazinātās PVN likmes ieviešanu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem. Tomēr, neskatoties uz šīm aktivitātēm, iniciatīva līdz šim nav izskatīta pēc būtības un priekšlikumi nav ņemti vērā, tāpēc esam spiesti paust savu neapmierinātību publiski," teica Kalniņš.

Savus jautājumus raidījuma viesim sūtiet uz e-pastu spried@delfi.lv vai vietnē slido.com, izmantojot kodu #Edinasana.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!