Sākoties rudenim un mainoties laikapstākļiem, dažādu vīrusu izraisītas slimības sastopamas arvien biežāk, tāpēc tieši šajā laikā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicinājis veikt sezonālo vakcināciju pret gripu un Covid-19. Tomēr publiski izskanējušas arī bažas par to, vai vakcīnu pietiks visiem, kam tās pienākas. Vai ar Veselības ministrijas izziņoto papildu gripas vakcīnu iepirkumu situācija būs atrisināta, kam vakcinēties būtu īpaši svarīgi, vai tagad ir labākais laiks to darīt, un vai tiešām, lai vakcinētos pret Covid-19, tagad nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums, par šiem un citiem jautājumiem otrdien, 22. oktobrī pulksten 12.00 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Laura Ozoliņa runās ar RSU profesori, Austrumu slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" galveno ārsti Baibu Rozentāli un ģimenes ārstu, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes locekli Reini Siliņu.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) iepirks papildu 5900 gripas vakcīnu devas, sociālajos tīklos vēsta veselības ministrs Hosam Abu Meri (JV).

Politiķis informē, ka ar Slimību profilakses un kontroles centru panākta vienošanās pilnveidot vakcinācijas organizēšanas kārtību. Plānots aktualizēt datu ievadīšanu e-veselībā un pilnveidot prognozēšanas procesu. Vakcīnas pret gripu un Covid-19 līdz šim izdalītas 1062 iestādēm – šobrīd izlietoti 23%, pauž ministrs.

Abu Meri paziņojums seko pēc Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas (LLĢĀA) vadītājas, Saeimas deputātes Līgas Kozlovskas sacītā, ka valsts apmaksātās gripas vakcīnas noteikti nepietiks visiem, kam tās pienākas. Gripas vakcīnas saņemtas par 10% mazāk nekā bija paredzēts, aģentūru LETA informēja Kozlovska.

SPKC vēsta, ka iedzīvotājiem tiek piedāvātas divas īpaši senioriem un bērniem piemērotas valsts apmaksātas vakcīnas pret gripu, kuras valsts apmaksāto vakcīnu klāstā ir jau otro sezonu – senioriem no 60 gadu vecuma paredzēta īpaši augstas iedarbības vakcīna "Efluelda Tetra", kas pasaulē sevi pierādījusi ar augstu efektivitāti jau vairāk nekā 10 gadus, un bērniem ar hroniskajām slimībām 2-17 gadu vecumā arī šogad pieejama ļoti draudzīga vakcīnas forma – nazālā jeb degunā pūšamā vakcīna aerosola veidā "Fluenz". Tāpat būs pieejama arī ierastā vakcīna pret gripu "Influvac Tetra", kas paredzēta lietošanai cilvēkiem vecumā no 6 mēnešiem līdz 59 gadiem.

Covid-19 vakcinācijā šobrīd pieejamas pielāgotās PfizerBioNTech "Comirnaty" JN.1 vakcīnas.

SPKC infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsver, ka gripas epidēmijas sākumu nav iespējas paredzēt, tomēr katru gadu ir vērojamas līdzīgas tendences. Analizējot statistikas datus, saslimstība ar gripu sāk palielināties jau decembra sākumā un jo īpaši janvārī, kad bērni atgriežas mācību iestādēs pēc ziemas brīvdienām. Tāpēc ļoti svarīga ir savlaicīga vakcinācija pret gripu un Covid-19, lai imunitāte būtu sagatavota un cilvēki būtu pasargāti no smagas saslimšanas. Pērn visbiežāk ar gripu slimojuši mazie bērni līdz 4 gadu vecumam un skolēni, kas ir arī vieni no lielākajiem vīrusu izplatītājiem sabiedrībā, jo ikdienā ilgstoši uzturas vietās ar lielu cilvēku skaitu.

Savus jautājumus raidījuma viesiem sūtiet uz e-pastu spried@delfi.lv vai vietnē slido.com, izmantojot kodu #Virusi.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!