Foto: Publicitātes foto

Satraukumu vienā daļā sabiedrības raisījusi pārprasta informācija par to, ka atbilstoši Eiropas Savienības direktīvai no 2030. gada vinjeti paredzēts aizstāt ar ceļu nodevu. Kas šajā jautājumā pārprasts, kam nodeva būs jāmaksā, vai tā ietekmēs ietekmēs autoceļu stāvokli un atjaunošanas iespējas, kā arī par finansējumu autoceļu remontiem, ceļu būves nozares kapacitāti un darbu kvalitāti trešdien, 23. oktobrī pulksten 9.30 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Laura Ozoliņa sarunāsies ar Satiksmes ministrijas Autoceļu infrastruktūras departamenta direktoru Tālivaldi Vectirānu un biedrības "Latvijas Ceļu būvētājs" valdes priekšsēdētāju Andri Bērziņu.

Kā informē Satiksmes ministrija (SM), tā atkārtotai starpinstitucionālai saskaņošanai nodevusi Ceļu nodevu likuma projektu, ar kuru tiks izpildīta Eiropas Savienības (ES) direktīvas prasība dalībvalstīm no 2030. gada ieviest ceļu infrastruktūras nodevu. Atbilstoši direktīvai ceļu infrastruktūras nodeva tiks noteikta atkarībā no transportlīdzekļa radītā piesārņojuma un nobrauktā attāluma, un tā aizstās vinjeti kravas auto smagākiem par 3 tonnām. Tādējādi tiks veicināta taisnīgāka pieeja un atbildīgāka un videi draudzīgāka transportlīdzekļu lietošana.

Tiek ziņots arī, ka SM plāno pārskatīt Latvijas valsts autoceļu attīstības stratēģiju laika posmam līdz 2040. gadam, tā aģentūru LETA informēja SM pārstāvji. SM skaidro, ka šogad jūlijā stājusies spēkā jaunā Eiropas Savienības (ES) regula par pamatnostādnēm Eiropas transporta tīkla attīstībai jeb jaunā TEN-T regula.

Iepriekšējais regulējums noteica, ka līdz 2031.gadam visus pamattīkla ceļus jāpārbūvē par automaģistrāli vai ātrsatiksmes autoceļu – ar divām joslām, katrā virzienā. Savukārt atbilstoši jaunajai regulai visiem ceļiem, kas ietilpst TEN-T tīklā, līdz 2031. gadam jābūt īpaši projektētiem mehānisko transportlīdzekļu satiksmei, pa tiem nevar braukt velosipēdi un pārvietoties gājēji, kas šobrīd uz lielākās daļas no valsts galvenajiem autoceļiem ir atļauts.

Savus jautājumus raidījuma viesiem sūtiet uz e-pastu spried@delfi.lv vai vietnē slido.com, izmantojot kodu #Autoceli.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!