Pirmais septembris jeb Zinību diena šogad pienācis ar vairākām neskaidrībām – kāda būs epidemioloģiskā situācija, vai skolotāju pietiks un vai izdosies atrisināt domstarpības ar pedagogiem un atturēt no streika sākšanas 19.septembrī. Par šiem un citiem tematiem raidījumā "Spried ar Delfi" Zinību dienā žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar Izglītības un zinātnes ministrijas Izglītības departamenta vadītāju Edīti Kanaviņu un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktoru Māri Krastiņu.

Otrdien notikusi pirmā pedagogu streika izlīgšanas komisijas sēde, kurā spriests par LIZDA prasībām un plānotā streika pārtraukšanu. Arodbiedrība pieprasa skolotājiem sabalansētu darba slodzi jau ātrāk, nevis tikai 2028.gadā, un tā arī pieprasa valdībai pildīt spēkā esošo Izglītības likuma normu par pedagogu atalgojuma grafiku.

Kā katru gadu, ierasta problēma ir arī pedagogu trūkums - skolotāju izglītības projekta "Mācītspēks" veidotā skolotāju vakanču karte liecina, ka šobrīd 138 skolas no 33 novadiem ir pieteikušas 344 vakances, meklējot 36 dažādu mācību priekšmetu pedagogus. Pedagogu iztrūkums varētu kļūt vēl akūtāks, kad no nākamā gada septembra sāksies divu gadu pārejas posms uz izglītību tikai latviešu valodā.

Tāpat jau ceturto mācību gadu arī izglītības jomā nākas rēķināties ar Covid-19 klātbūtni, kas iepriekš likusi ieviest dažādus epidemioloģiskās drošības pasākumus klasēs un pāriet uz mācībām attālināti.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!