Valsts aizsardzības dienesta (VAD) likumprojekta skatīšana atstāta nākamajai, 14.Saeimai. Par pretrunīgi vērtētajiem jautājumiem likumprojektā un Valsts aizsardzības dienesta ieviešanas atlikšanu pirmdien, 24. oktobrī plkst. 12.00 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Alina Lastovska runāja ar Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretāru Jāni Garisonu un Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāju Juri Rancānu.

Kā ziņots, Saeimas balsojošo deputātu vairākums 20. oktobrī pēc Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija lūguma nolēma no sēdes darba kārtības izslēgt VAD likumprojektu un citus ar šo reformu saistītos likumu grozījumus. Likumprojektu skatīšana bija ieplānota vēl pirms 14.Saeimas vēlēšanām.

Aizsardzības komisija aicinājumu par likumprojektu izslēgšanu nolēma izteikt arī pēc Aizsardzības ministrijas vadības pārstāvja komisijas sēdē paustā, ka, ņemot vērā iesniegtos ap 100 iesniegtos priekšlikumus, tajā skaitā, no Saeimas Juridiskā biroja, likumprojekta sagatavošanai vēl būtu nepieciešamas apmēram divas nedēļas.

Ņemot vērā to, ka lemšana par Valsts aizsardzības dienesta likumprojektu tiek atlikta, pirmais iesaukums varētu notiks vien nākamā gada jūlijā, nevis janvārī, kā bija paredzēts iepriekš, intervijā Latvijas Radio teica Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons. Tas, kad tieši notiks pirmais iesaukums, atkarīgs no tā, cik ātri Saeima pieņems likumprojektu.

VAD likumprojekts paredz, ka pienākums dienēt būs visiem Latvijas pilsoņiem – vīriešiem vecumā no 18 līdz 27 gadiem, kā arī dienestam brīvprātīgi varēs pieteikties Latvijas pilsones – sievietes šajā pašā vecuma grupā. Pirmajam iesaukumam Aizsardzības ministrija aicinās 18 līdz 19 gadus vecus Latvijas pilsoņus brīvprātīgi pieteikties militārajai apmācībai.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!