Saeimai apstiprinot jauno premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) valdību, tieslietu ministres amatā stājusies "Jaunās Vienotības" politiķe Inese Lībiņa-Egnere. Kādas ir jaunās ministres prioritātes un svarīgākie darāmie darbi – par to Lībiņu-Egneri pirmdien, 19. decembrī raidījumā "Spried ar Delfi" iztaujāja "Delfi" žurnālisti Alina Lastovska un Kārlis Arājs.

Jaunās valdības deklarācijā uzsvērts, ka tiesiskums ir demokrātiskas un tiesiskas valsts pamatprincips, un viens no svarīgākajiem valsts iekšējās un ārējās drošības stūrakmeņiem: "Mūsu mērķis ir ikviena cilvēka pamattiesību aizsardzība, kā arī tiesu varas neatkarības un kapacitātes stiprināšana, lai vairotu sabiedrības uzticēšanos tiesu varai un valstij kopumā."

Tāpat uzsvērts, ka tikpat būtiski ir stiprināt arī valsts spējas novērst un apkarot valsts varas prettiesisku izmantošanu – korupciju – visos līmeņos.

Tiesiskuma jomā jaunā valdība apņēmusies ieviest efektīvu Satversmes tiesas un citu tiesu nolēmumu izpildes mehānismu un nodrošināt "vienā mājsaimniecībā kopīgi dzīvojošu cilvēku tiesību un interešu aizsardzību neatkarīgi no dzimuma un vecuma", kā arī turpināt darbu pie okupācijas seku novēršanas, vēsturiskā taisnīguma atjaunošanas, tiesu neatkarības un kapacitātes stiprināšanas un Tieslietu akadēmijas izveides.

Darāmo darbo sarakstā atrodams uzdevums sekmīgi pabeigt e-lietas ieviešanu, stiprināt izmeklēšanas iestāžu sistēmu, kā arī reformēt kriminālsodu izpildes sistēmu un attīstīt cilvēktiesību standartiem atbilstošu ieslodzījuma vietu infrastruktūru un citi mērķi.

Ar kādiem instrumentiem sasniegt šīs apņemšanās – skatieties sarunā ar jauno tieslietu ministri.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!