Ķīna nākusi klajā ar miera plānu kara izbeigšanai Ukrainā, aicinot uz pamieru un miera sarunu uzsākšanu starp Krieviju un Ukrainu. Ko paredz šis miera plāns, un kā to vērtē dažādās pasaules valstīs, kā arī par Āzijas valstu lomu pasaules drošības arhitektūrā – trešdien, 1. martā pulksten 12.00 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja Ģeopolitikas pētījumu centra direktoru un Vidzemes Augstskolas prorektoru Māri Andžānu. Raidījumā piedalījās arī "Delfi" Ārzemju ziņu nodaļas žurnālists Toms Ģigulis.

Ķīnas Ārlietu ministrijas publicētajā 12 punktu miera plānā arī aicināts izbeigt Rietumu sankcijas pret Krieviju, veikt pasākumus kodolobjektu drošības garantēšanai, izveidot humānos koridorus civiliedzīvotāju evakuācijai, un spert soļus graudu eksporta nodrošināšanai.

Miera plānā galvenokārt tika izklāstītas jau ilgi zināmas Pekinas pozīcijas, tostarp pieminēta vajadzība "efektīvi garantēt [visu valstu] suverenitāti, neatkarību un teritoriālo integritāti". Tajā arī aicināts izbeigt "Aukstā kara mentalitāti", kā Ķīna parasti dēvē tās ASV piedēvēto hegemoniju un iejaukšanos citu valstu lietās.

Ķīna ir apgalvojusi, ka ievēro neitralitāti Krievijas-Ukrainas konfliktā, tomēr tai ir "neierobežotas" attiecības ar Krieviju. Ķīna arī atteikusies kritizēt Krievijas iebrukumu Ukrainā vai pat to šādi nosaukt, bet ir apsūdzējusi Rietumus šī konflikta izprovocēšanā un "uzkurināšanā" ar aizsardzības ieroču piegādāšanu Ukrainai.

Ķīnas nostāja ir radījusi šaubas par to, vai ierosinātajam 12 punktu miera plānam ir kādas izredzes un vai Ķīna tiek uzskatīta par godīgu vidutāju.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!