Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieku uzturēšanās Baltkrievijā liek pastiprināti rūpēties arī par Latvijas valsts robežas drošību. Kāda ir situācija uz valsts robežas šobrīd, kāda ir robežpārkāpēju aktivitāte, un kas zināms par nesen notikušajiem uzbrukumiem robežsargiem, pirmdien, 7. augustā pulksten 11.00 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns jautāja Valsts robežsardzes priekšniekam ģenerālim Guntim Pujātam. Raidījumā piedalījās arī "Delfi" Nacionālo ziņu nodaļas redaktors Kārlis Arājs.

Valsts robežsardze ziņo, ka nedēļas laikā, pildot dienesta pienākumus, bijuši divi gadījumi, kad robežsargu veselībai vai dzīvībai radīti draudi – fizisku uzbrukumu rezultātā robežsargiem nodarīti miesas bojājumi. Par uzbrukumu robežsargam pret abiem likumpārkāpējiem uzsākti kriminālprocesi. Abiem robežsargiem nodarītie miesas bojājumi nav bīstami viņu dzīvībai.

Iepriekš intervijā TV3 Valsts robežsardzes (VRS) priekšnieks Guntis Pujāts vēstīja, ka līdz šim uz Latvijas un Baltkrievijas robežas nav bijuši incidenti, kas varētu liecināt par Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieku iesaistīšanos.

Pujāts uzsvēra, ka drošības riski tiešā robežas tuvumā ir visnotaļ augsti jau divu gadu garumā, kad Baltkrievija sāka izmantot migrantus kā hibrīdkara instrumentu, tomēr "Vagner" ierašanās Baltkrievijā šos riskus vēl paaugstināja.

Paaugstinoties drošības riskiem, robežsargi apmāca trauksmes grupas, tiešā robežas tuvumā ir izvietota robežsardzes speciālo uzdevumu vienība un veikti citi pasākumi, stāstīja Pujāts. Arī Nacionālo bruņoto spēku resursi ir izvietoti pietiekami tuvu robežai, kā arī notiek sadarbība ar iekšlietu resora specvienībām.

Lai iepazītos ar situāciju uz valsts robežas, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs otrdien, 8.augustā, apmeklēs Latvijas austrumu robežu un Valsts robežsardzes struktūrvienības. Vizītes laikā Rinkēvičs iepazīsies ar situāciju uz robežas, robežsargu darbu un robežas infrastruktūru, kā arī pārrunās jautājumus saistībā ar valsts un reģiona drošību un robežas stiprināšanu.

31. jūlijā, apmeklējot Valsts robežsardzes štābu Rīgā, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs uzsvēra, ka Valsts robežsardzei rūpīgi jāseko līdzi un jābūt gatavai reaģēt uz Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" iespējamām provokācijām.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!