Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pirmdien paziņoja, ka šonedēļ atkāpsies no amata, jo viņa centieni valdībā "ieviest dinamismu" cietuši neveiksmi. Viņš arī aicināja "Jauno Vienotību" izvirzīt jaunu premjerministra amata kandidātu, jo pats uz valdības vadītāja krēslu vairs nekandidēšot. Kāda būs jaunā valdība pēc Kariņa atkāpšanās? To skaidrojām "Delfi TV" raidījuma "Spried ar Delfi" speciālizlaidumā pulksten 17.15, kurā žurnāliste Alina Lastovska sarunājās ar līdzšinējiem koalīcijas partneriem un koalīcijas paplašināšanas sarunās iesaistīto partiju politiķiem.

Raidījumā piedalījās trīs līdzšinējās koalīcijas partiju pārstāvji – Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica no partijas "Jaunā Vienotība", "Apvienotā saraksta" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars un partiju apvienības "Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK" valdes loceklis Roberts Zīle, – kā arī koalīcijas paplašināšanas sarunās iesaistīto opozīcijas partiju līderi – Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis un partijas "Progresīvie" Saeimas deputāts Edmunds Cepurītis.

Sarunas par koalīcijas paplašināšanu Kariņš sāka uzreiz pēc Valsts prezidenta vēlēšanām 31. maijā, kad šim amatam virzītais JV kandidāts, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, amatā tika ievēlēts ar opozīcijā esošās ZZS un "Progresīvie" deputātu balsīm.

Visas vasaras gaitā vienošanās par koalīcijas paplašināšanu netika panākta un esošie koalīcijas partneri noraidīja arī citas Kariņa rosinātās pārbīdes valdībā, tāpēc pirmdien premjers paziņoja – tā kā AS un NA bremzējot jebkādus mēģinājumus "ienest dinamismu valdībā", nepieciešama jauna valdība, tāpēc viņš aicināšot JV izvirzīt jaunu premjera amata kandidātu.

Kariņš demisijas rakstu plāno iesniegt Valsts prezidentam ceturtdien, 17. augustā, bet par jaunu kandidātu JV plāno vienoties trešdien un pagaidām neatklāj, kurš no partijas politiķiem tas varētu būt. Neoficiāli izskanējis, ka kā nākamo kandidāti varētu virzīt labklājības ministri Eviku Siliņu (JV), bet vasaras sākumā kā potenciālais nākamais premjerministrs neoficiāli tika minēts finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Ko mainīs Kariņa demisija un kādi ir turpmākie valdības veidošanas scenāriji – skatieties raidījumā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!