Tiesībsarga šovasar veiktā izpēte atklājusi nepilnības mācību līdzekļu iegādē – skolēnu vecākiem iesniegti saraksti ar visu, kas viņiem jānopērk bērna skolas gaitām, tomēr sarakstos ir arī tādi mācību līdzekļi, kas jānodrošina skolai. Kas jāpērk vecākiem, bet kas – skolai, vai skolas var atļauties visu nepieciešamo nopirkt, kā arī par citiem jautājumiem, kas saistīti ar gatavošanos jaunajam mācību gadam, otrdien, 22. augustā pulksten 12.00 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns izjautāja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāju Rutu Siliņu un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktora p.i., Izglītības pārvaldes priekšnieku Ivaru Balamovski.

Kā ziņots, Tiesībsargs Juris Jansons aicinājis pašvaldības pārskatīt izglītības iestādēm atvēlēto finansējumu mācību līdzekļu iegādei un piešķirt to tādā apmērā, lai izglītības iestādes varētu nodrošināt visus mācību līdzekļus, kas nepieciešami izglītības satura apguvei.

Tiesībsargs lūdza sabiedrības iesaisti, jo tika saņemti signāli, ka Latvijas izglītības iestādes – skolas un bērnudārzi – sāka atgriezties pie vecās prakses un vecākiem izsniedza sarakstus ar lietām, kas ir jāpērk bērna mācību vajadzībām.

Vairums vecāku snieguši informāciju par dažāda veida kancelejas piederumu iegādi, kas būtu jānodrošina vecākiem, savukārt materiālus, kurus izmantojot, skolēns rada priekšmetu vai produktu, kas paredzēts mācību obligātā satura apguvei, jānodrošina izglītības iestādei. Lielākās neskaidrības bijušas ar mācību priekšmetiem "Dizains un tehnoloģijas" un "Vizuālā māksla", jo no saņemtās informācijas secināts, ka šo abu mācību priekšmetu satura apguvei nepieciešamos produktus un materiālus lielākoties iegādājušies vecāki.

Vecāki pauduši neizpratni arī par tā dēvēto vecāku padomju tiesībām un pienākumiem, skolas formām, kā arī fonda naudu un skolotāju apdāvināšanu.

Tiesībsarga izpētē par mācību līdzekļu iegādi saņemts ap 1300 ziņu par teju visiem Latvijas novadiem, visvairāk no Rīgas un lielākajām pilsētām – Liepājas, Jelgavas, Valmieras, Ogres un citām.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!