Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nule lēmis nākamās valdības veidošanu uzticēt pašreizējai labklājības ministrei Evikai Siliņai (JV). Ko par valdības maiņu, valdību darba pēctecību, valsts attīstību un tās prioritātēm domā kādreizējie Ministru prezidenti, kuriem ir ievērojama pieredze politikā – Ivars Godmanis un Einars Repše – skatieties raidījumā "Spried ar Delfi" ceturtdien, 24. augustā pulksten 12. Raidījumu vada žurnālists Andris Auzāns.

"SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis atzīst, ka valdības darbs bija iestrēdzis jau labu laiku, jo daudzi stratēģiski svarīgi darba uz priekšu nevirzījās. Arī pārkārtot valdības darbu nevedās, kā dēļ premjera Krišjāņa Kariņa (JV) demisija ir šķietami loģisks iznākums.

Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš norāda, ka grūti spriest, vai Kariņa demisija palīdzēs ātri izveidot jaunu valdību. Par koalīciju skaitlisko sastāvu, viņaprāt, svarīgāk ir izveidot valdību, kas spēs vienoties par ambiciozākiem mērķiem ekonomikas attīstībā un aktīvāk tos realizēt.

Nav nepārvaramu politisku šķēršļu, lai veidotu iespējami plašāku koalīciju, trešdien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Vienlaikus Rinkēvičs atzina, ka "neesot naivs" par iespēju izveidot piecu partiju koalīciju, taču vairākas trīs vai četru partiju kombinācijas viņš gan saskatot.

Plašāka koalīcija prezidenta ieskatā ir ne vien iespējama, bet arī vēlama, salīdzinot ar jebkuru trīs partiju koalīcijas variantu, tomēr tas būs diskusiju jautājumus turpmākajās sarunās. Prezidents respektē partiju ideoloģiskās atšķirības un "neieslēgs pilī" partijas, kamēr tās neatrisinās domstarpības, tomēr, viņaprāt, partijām būtu jāatkāpjas no emocijām un sarunas par turpmāko jāsāk no nulles.

Jau vēstīts, ka JV pārstāvis Krišjānis Kariņš 17. augustā Valsts prezidentam iesniedza dokumentu par valdības demisiju.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!