Septembris Rīgas ielās raksturīgs ar būtiskiem satiksmes sastrēgumiem, bet aizvadītajās nedēļās daudzas ielas neizbraucamas padarīja piedzīvotās spēcīgās lietusgāzes. Ko sastrēgumu mazināšanai iesaka darīt Rīgas dome, vai pilsēta spēj sastrēgumu veidošanos mazināt, cik efektīva lietavu laikā ir ūdens atsūknēšanas tehnikas izmantošana, kā pilsēta uzlabo satiksmes drošību, un ko dos Rīgas domes Satiksmes departamenta nosaukuma maiņa, par to pirmdien, 4. septembrī pulksten 12.00 raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta (bij. Satiksmes departamenta) direktora p.i. Jāni Vaivodu un biedrības "Pilsēta cilvēkiem" valdes priekšsēdētāju Kārli Krēķi.

Kā norāda Rīgas dome, mācību gada sākumā tradicionāli Rīgas ielās pieaug automašīnu skaits, jo ir noslēdzies vasaras atvaļinājumu laiks, kā arī pilsētā atgriežas studenti un skolēni. Paralēli pilsētā turpinās apjomīgi satiksmes infrastruktūras izbūves darbi, kuru laikā ir noteikti dažādi satiksmes ierobežojumi. Lai maksimāli izvairītos no satiksmes apgrūtinājumiem un ikviens savlaicīgi nokļūtu galapunktā, Rīgas pašvaldība ir sagatavojusi padomus, plānojot savas maršrutus.

Dome iesaka pēc iespējas vairāk izmantot sabiedrisko transportu, izvairīties no ceļu būvdarbu zonām, doties ceļā ārpus "pīķa" stundām, apbraukt pilsētas centru, brauciena laikā izmantot bezmaksas navigācijas un satiksmes informācijas aplikācijas, pārvietoties ar velosipēdiem vai citiem mikromobilitātes rīkiem, kā arī aicina mācīt bērniem uz skolu doties ar sabiedrisko transportu.

Pašvaldība skaidro, ka Rīgu diennaktī šķērso vairāk nekā 300 000 automašīnu. Ja tās šķērsotu pilsētu vienmērīgi visas diennakts garumā, satiksmes plūsma būtu raita, tomēr, kā ierasts, satiksmes intensitāte un automašīnu skaits būtiski palielinās tieši no rītiem, pusdienlaikā un darba dienas izskaņā. Paralēli satiksmes plūsmu ietekmē dažādu būvprojektu īstenošana, jo būvdarbu vietā un ap to ir noteikti dažādi pārvietošanās ierobežojumi, kuri satiksmes plūsmu šajās vietās palēnina.

Bieži vien satiksmes apgrūtinājumus izraisa no pašvaldības darba neatkarīgi notikumi, piemēram, pazemes komunikāciju bojājumi, ceļu satiksmes negadījumi vai transportlīdzekļu tehniskās problēmas, kas dažkārt pilnībā bloķē satiksmi. Tāpat autovadītāji pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus – apstājas vai novieto automašīnu stāvēšanai neatļautā vietā, aizšķērsojot ielu vai bloķējot tramvaju satiksmi.

Tāpat autovadītāji pārkāpj ceļu satiksmes noteikumus – apstājas vai novieto automašīnu stāvēšanai neatļautā vietā, aizšķērsojot ielu vai bloķējot tramvaju satiksmi. Satiksmes plūsmu ietekmē arī citas bīstamas situācijas, kad ielu posmus slēdz drošības iestādes, vai laikapstākļi, piemēram, stipras lietus gāzes vai sniegputenis, apgrūtinot transportlīdzekļu pārvietošanos.

No šī gada 1. septembra Rīgas domes Satiksmes departaments tiek pārdēvēts par Rīgas valstspilsētas pašvaldības Ārtelpas un mobilitātes departamentu. Šādu lēmumu ceturtdien, 31. augustā pieņēma Rīgas dome.

Rīgas domes Satiksmes departamenta nosaukuma maiņa saistīta ar šī gada martā sākto pašvaldības iestāžu reorganizāciju. Tās rezultātā tiek izveidota jauna pašvaldības iestāde – Ārtelpas un mobilitātes departaments, kurā apvienos vairākas līdzšinējās pašvaldības iestādes.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!