Pēc tam, kad palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieki un "Islāma džihāda" kaujinieki sestdienas rītā sāka iebrukumu Izraēlā, kura laikā noslepkavoti vismaz 700 izraēliešu, Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants pirmdien devis rīkojumu pilnībā aplenkt Gazas joslu. Eksperti prognozē, ka atbildes reakcija būs saistīta ar lieliem civiliedzīvotāju upuriem. Kādi ir turpmākie notikumu scenāriji un kādas ir šī uzbrukuma sagaidāmās sekas visām iesaistītajām pusēm – par to "Delfi TV" raidījumā "Spried ar Delfi" žurnāliste Alina Lastovska sarunājās ar Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Rihardu Kolu (NA) un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāju Edmundu Cepurīti ("Progresīvie").

Palestīniešu teroristi arī sagrābuši vairāk nekā 130 ķīlnieku, kuri nogādāti Gazas joslā. Ķīlnieku vidū ir gan militārpersonas, gan civilisti, tajā skaitā sievietes, bērni un gados veci cilvēki. NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts paudis, ka krīze Izraēlā un Gazas joslā ir izdevīga Krievijai, turklāt nevar izslēgt, ka šī valsts bijusi līdzdalīga krīzes radīšanā. Tāpat esot skaidrs, ka grupējums "Hamas" bez Irānas atbalsta šādu uzbrukumu nevarētu izdarīt.

Bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube sarunā ar aģentūru LETA vērtēja – tā kā runa ir par lielas militāras teroristu organizācijas iznīcināšanu, kas darbojas grupās un uzturas intensīvās apbūves vidē ar ļoti augstu iedzīvotāju koncentrāciju, sagaidāms, ka Izraēlas atbildes operācija būs saistīta ar lieliem civiliedzīvotāju upuriem.

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pirmdien telefonsarunā ar Izraēlas prezidentu Ichaku Hercogu izteicis līdzjūtību teroristu uzbrukumu upuriem un viņu ģimenes locekļiem, kā arī apliecinājis Latvijas solidaritāti ar Izraēlas tautu. Savukārt Saeimā opozīcija aktualizējusi jautājumu par šogad februārī dibinātās deputātu grupas palestīniešu Nacionālās padomes atbalstam turpmāko darbību parlamentā.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!