Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrajā lasījumā vērtē likumprojektu, kas paredz stingrākus ierobežojumus alkohola pieejamībai. Plānotos likuma grozījumus kritizē uzņēmēji, norādot, ka tie būtiski nemazinās alkohola patēriņu. Par Veselības ministrijas (VM) un deputātu ierosinājumiem, iespējām samazināt alkohola patēriņu iedzīvotāju vidū un citiem jautājumiem žurnāliste Alina Lastovska 31. oktobrī iztaujāja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja vietnieci Ingrīdu Circeni (JV), VM parlamentāro sekretāru Artjomu Uršuļski (JV) un Latvijas Alkohola nozares asociācijas izpilddirektoru Dāvi Vītolu.

Kā ziņots, ar kopā virzītajiem grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā VM vēlas samazināt alkohola patēriņu Latvijas iedzīvotāju vidū, kā arī ilgtermiņā samazināt ar alkohola lietošanu saistīto slimību īpatsvaru un mirstību no alkohola lietošanas radītajām sekām, piemēram, aknu cirozes, satiksmes negadījumiem, noslīkšanas, traumām, pašnāvībām un citām sekām.

Iecerētās izmaiņas Alkoholisko dzērienu aprites likumā un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā paredz alkoholisko dzērienu pieejamības mazināšanu, reklāmas un mārketinga ierobežošanu, kā arī papildu aktivitātes sabiedrības informēšanas un izglītošanas jomā.

Uz otro lasījumu likumprojektam iesniegti dažādi priekšlikumi par stingrāku ierobežojumu noteikšanu alkohola pieejamībai, tajā skaitā par īsāku atļauto laiku tā pārdošanai.

Savukārt Latvijas Alkohola nozares asociācijā pauž, ka plānotie grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, tostarp liedzot tirgot alkoholiskos dzērienus internetā un arvien vairāk ierobežojot tirdzniecības laiku, būtiski nemazinās alkohola patēriņu.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!