Lauksaimnieki satraukti par samazinātās 5% PVN likmes atcelšanu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem, tās vietā piedāvājot 12% PVN samazināto likmi. Vai PVN likmes maiņa līdz šim devusi nopietnu labumu nozarei un pircējiem, kāpēc šobrīd likmi plānots noteikt 12% apmērā, kāpēc politiskās partijas ir mainījušas viedokli, kādai jābūt šai likmei, par to otrdien, 7. novembrī, raidījumā "Spried ar Delfi" žurnālists Andris Auzāns sarunājās ar Saeimas opozīcijas deputātu, bijušo zemkopības ministru Didzi Šmitu (AS), biedrības "Zemnieku saeima" valdes locekli Mārtiņu Tronu un kooperatīvās sabiedrības "Baltijas dārzeņi" valdes priekšsēdētāju Jāni Bušu.

Kā ziņots, svaigiem augļiem un dārzeņiem nākamajā gadā Latvijā piemēros pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi 12%, par koalīcijā panākto vienošanos 30. oktobrī medijiem pavēstīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Ņemot vērā, ka šādam solim vēl nepieciešams salāgot finanšu avotus, tad valdība attiecīgo priekšlikumu sagatavos uz otro lasījumu valsts budžeta 2024. gadam likumprojektam, norādīja Siliņa.

Vairākus pēdējos gadus svaigiem augļiem un dārzeņiem Latvijā tiek piemērota PVN samazinātā likme 5% apmērā.

Iepriekš tika pieļauts, ka nākamā gada budžetā augļiem un dārzeņiem PVN likme būtu atgriezusies pilnā apmērā – 21%, bet tagad rasts kompromiss – nākamgad noteikt 12% pazemināto PVN likmi.

Jau ziņots, ka Ministru prezidente iepriekš pauda, ka koalīcija ir vienojusies atbalstīt tikai vietējos augļu un dārzeņu ražotājus, nevis visu ražotāju loku.

Samazinātā PVN likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem ir spēkā no 2018. gada 1. janvāra līdz šā gada 31. decembrim.

Lauksaimniecības nozares organizācijas iebilst pret valdības piedāvāto 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi augļiem, dārzeņiem un ogām, turpinot iestāties par 5% PVN likmes saglabāšanu, aģentūru LETA informēja lauksaimniecības organizāciju pārstāvji.

Tostarp Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Guntis Gūtmanis norādīja, ka lēmumiem ir jābūt ekonomiski pamatotiem un kompromisi ir jāmeklē abpusējās sarunās, nevis jāpieņem vienpersoniski.

"Šobrīd, spriežot pēc publiskās komunikācijas, atsevišķas ministrijas un koalīcijas pārstāvji paniski mēģina "lāpīt budžetu" uz iedzīvotāju un uzņēmēju rēķina. Sāpīgi, jo ir skaidrs, ka netiek domāts par ilgtermiņa sekām īstermiņa lēmumu rezultātā," atzīmēja Gūtmanis.

Savukārt biedrības "Zemnieku saeima" valdes loceklis Mārtiņš Trons norādīja, ka valdības pārstāvji, publiski "izmetot ideju" vispirms par 21% PVN likmes atgriešanu un tagad paziņojot par 12% PVN likmes piemērošanu Latvijai raksturīgiem dārzeņiem, augļiem un ogām, manipulē ar cipariem un sabiedrības domu.

Raidījuma "Spried ar Delfi" jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!